måndag 11 januari 2010

Att kliva ut ur garderoben...

Alla har vi säkert samlat på något i våra dar, allt från frimärken, tablettaskar, nyckelringar, you name it...
Stolta ville vi alltid visa upp våra samlingar, titta på dem och se dem växa.

När jag var liten samlade jag på servetter. Alla mammas och pappas vänner tog serveter till mig från resturanger, när de var utomlands etc. Samlingen växte sig snabbt rätt stor.
Idag ligger samlandet generellt i 50-tals keramik och annan vacker formgivning från "tiden". Sedan blir det att man får små områden där man specialiserar sig och vill ha allt i en viss serie t.ex. Hit hör mina vita djur från Upsala-Ekeby, jultallrikarna av Stig Lindberg, Coq matservis, Negro från Upsala-Ekeby, Paprika från Upsala-ekeby mm. Alla dessa områden hade jag bestämt redan från början att jag skulle samla på och visar stolt upp min samling för alla som är intresserade.

Sedan kommer de fall där man börjar "kompis-samla". Det vill säga att man redan har en grej i en serie, stöter på en till, och då bara MÅSTE köpa den för man har ju redan en och denna "en" känner sig SÅ ensam där hemma. Dessa samlingar visar man också gärna upp, men får en lätt rosa ton på kinderna när man gör det. För det var ju inte meningen från början...

Men detta räcker tyvärr inte, man kan nämligen även smygsamla...
Detta är i de fall där man inte riktigt vill erkänna för sig själv (eller någon annan för den delen) att man faktiskt samlar på detta, men man gör det ändå. Samlandet är inte lika frenetiskt som i de andra två fallen, men det finns där i bakhuvudet hela tiden. Och viktigast av allt, man visar INTE upp dessa samlingar!
Jag har två serier som jag smygsamlar på.

Så idag kliver jag ut ur garderoben och erkänner, jag samlar på Entré!
Så nu var det sagt och med detta konstaterat så är det väl inte ett smygsamlande längre, utan något som jag nu får stå för.

Så idag på bloggen ska jag visa hela min samling Entré, liten men naggande go!


Entré formgavs av Carl Harry Stålhane för Rörstrand 1957-60. Produktionen lades emellertid ganska snabbt ner då modellen blev för dyr att tillverka.

Entré tillverkades i stengods och du känner igen den på de avskrapade ytor där ränder i relief ställs mot glasyrer i knalliga färger.

I min samling har jag kaffekannan och två ungsformar, men drömmer om skålar, fat och kastruller.

Nu kära bloggläsare tycker jag att det är dags för er att också kliva ut ur garderoben!
Så dagens fråga: vad smygsamlar du på!?
Lämna en kommentar eller skriv något på er blogg så länkar jag till ert inlägg.
Välkommen ut ur garderoben!

3 kommentarer:

Herr Movarp sa...

Ja, inte fy skam att samla Entré i smyg! Det gör jag med,,,ofta dyra delar om man vill ha de färgade...jag vill allra helst ha de gröna tallrikarna, så snygga!!!

Jag har en del annat som jag samlar på "i smyg" med, ska plocka fram nåt som jag kan visa! Ska visa mina Entré också, har ungefär lika stor samling som dig!

Svenskt Retro, 50-70-tals porslin och design sa...

Så himla snygga. Stålhane hade verkligen känsla för form.

Loppisletaren sa...

Fantastiskt fina att samla på!
Jag har börjat visa mina ugglor jag börjat samla på...