fredag 20 januari 2012

Kåge"s" Verkstad


Hittade ett intressant fat på loppisen i Viksjö. Ett fat från Kåge Verkstad. Mitt första föremål därifrån. Ser inte dessa föremål så ofta, antagligen på grund av att verkstaden inte var aktiv så länge.


Om man studerar stämpeln noga så står det Kåge Verkstad och runt den KAPA.
Lätt att tro att alla dessa föremål är formgivna av Kåge själv, men så är det inte. De fyar bokstäverna står alla för en egen person, alla dessa fyra arbetade tillsammans i verkstaden.

K står givervis för Kåge
A betyder Björn Alskog
P som i Axel Pettersson
och det sista A:et står för Birger Arvidsson

Serien från Kåge Verkstad är grov och massiv, man känner Kåges närvaro i de tunga föremålen, men formgivningen var faktiskt mestadels Alskogs. Mitt fat är faktiskt ovanligt tungt för sin storlek så man kan verkligen känna tyngden i dem.

Godset var blått eller brunt och framställdes i ett försök att serieproducera brukbart konstgods. I serien fanns vaser, fat, olika skålar, gräddsnipa, sockerskål och en tekanna. Sakerna brändes bland wc-stolarna i Sanitetsfabriken och var främst tänkta för export till Usa. Men serien blev ingen succé och produktionen upphörde vid Kåges död 1960.

3 kommentarer:

La mômes Old fashioned sa...

Kul och informativt inlägg! Jag skulle gärna ha nån pjäs från Kåges verkstad!

Maria sa...

Jag säger som Jenny, intressant! Jag önskar att jag själv tog mig mer tid att lära mig om mina favoritformgivare, men allt har sin tid!
Ha en härlig helg!

Allt det gamla goda sa...

intressant läsning, det visste jag inte! har ännu inte snubblat över något liknande föremål.