lördag 1 maj 2010

Fler fynd kommer här!

På Antik och samlarmässan i Hudiksvall hittade jag denna lilla söta vas från danska Söholm. Benny fyndade den också nyligen såg jag på hans blogg. Tyckte den var riktigt söt. Utländsk keramik är fortfarande ganska billig att köpa och just bland de danska föremålen finns riktigt mycket som är super snyggt!


Söholm
Herman Sonne Wolffsen och Edvard Christian Sonne som hade arbetat på Den Kungliga Porslinsfabriken i Köpenhamn grundade 1835 Fabriken Söholm. Deras inriktning blev tillverkning av fajans och andra föremål i terrakotta. Efter bara några få år, så beslutade sig de två grundarna att gå skilda vägar, och det resulterar i att fabriken övertas av släkten Wolffsen. Herman Wolffsen avlider 1887, och sonen Christian tar då över.

1902 är det dags för tredje generationen att ta över. Casper och Hans Ancher Wolffsen blir nya ägare. Det gick dåligt för fabriken efter detta. Första världskriget hade stor påverkan på försäljningen, och man upplevde också svår konkurrens från produktionen av emaljerade kärl. Det hela slutar med att Carl Möller tar över fabriken.

1928 råder arbetsbrist på Bornholm, och Rönne kommun går in och tar över verksamheten i fabriken. Därmed kan man säkra arbetstillfällen åt människorna på orten. Under Andra Världskriget hade företaget en glansperiod. Kriget hade den effekten, att inga utländska varor kom in i landet, och man sålde i stort sett allt man producerade.

I maj 1945 fick man stopp i tillverkningen, då Ryska plan gick till angrepp och bombade fabriken. Produktionen kom så småningom igång igen, och fabriken hade verksamhet fram till 1996, då man stängde dörrarna för sista gången.

Konstnärer på Söholm:

Einar Johansen (EJ)
Holm Sørensen (HS)
Svend Aage Jensen (SJ)
Noomi Backhausen
Maria Philippi
Holm Sörensen
Rigmor Nielsen
Flemming Brylle

3 kommentarer:

Ida sa...

Vilken underbar vas!

Herr Movarp sa...

Ja,jag gillade den skarpt! Det finns flera föremål med samma dekor/glasyr, så det är nog en serie detta. Jag såg en skål (tror jag det var) i Hedemora när jag var där, men säljaren skulle ha så mycket att jag avstod. Synd att man inte har nån litteratur, med ett sånt nummer som detta borde det gå att identifiera namn, formgivare och tillverkningsår. Det kanske dyker upp med lite tur!

tidsrommet sa...

Jeg har en liten lampefot og et askebeger i denne serien. Det står i huset på landet, skal poste bilder nå jeg har vært der!