torsdag 1 juli 2010

Mer glas...


Nu när jag ändå är igång så fortsätter jag på glastemat lite till. Jag har tyvärr kommit på att just nu är det glas som är lättast att fynda. Men jag gjorde igår ett riktigt roligt porslinsfynd så det lovar jag er imorgon.

För ett par veckor sedan såg jag denna vas på en loppis, kände så väl igen den men kunde inte komma på vart den kom ifrån. Tänkte och tänkte, lät dock vasen stå kvar. När jag kom hem på kvällen slog det mig, det brukar ju vara så när man behöver informationen så kommer man inte på den och när man sedan slutat att tänka på det då trillar poletten ner.

Så när jag igår var på en helt annan loppis och sprang på samma vas igen så slog jag till.
Vasen kommer från SEA Glasbruk och är formgiven av Inge Samuelsson.
Glasugnarna på SEA Glasbruk tändes för första gången 1956.
De de tre grundarna Inge Samuelsson, Sven Ernstsson och Tore Andersson lät sina initialer ge företaget sitt namn.

Modellen på denna vas heter Rocket och finns i 2 storlekar. 2007 började vasen att nyproduceras och säljs alltså nytillverkad idag. Denna är dock gammal och kommer från 60-talet då den ursprungligen tillverkades. Nu hoppas jag att den andra fortfarande står kvar på loppisen så att jag får ett par. Vasen är inte så ovanlig men i mina ögon mycket vacker!

8 kommentarer:

Eva sa...

supersnygg.

Y sa...

gillar verkligen dom där, men har bara en. Hoppas du hittar din andra!

Yvonne sa...

Eva: kan inte annat än att hålla med!

Y: Det hoppas jag också, vet dock inte när jag kan ta mig till den loppisen nästa gång. Får helt enkelt hålla tummarna att den står kvar. :)

Herr Movarp sa...

Jag tror jag har åtminstone en sån nedpackad, du får gärna ta den om den inte skulle vara kvar. Vilken storlek var det på din förresten?

Yvonne sa...

Herr Movarp: Å det vore ju jätte snällt!!!
Min är den lilla utav de 2 storlekarna.

Anna sa...

Vad skoj, det är ju en sån vas jag köpt nyss! Kul att veta namn och formgivare. Är det ok att jag använder din information på min blogg och så klart länkar till ditt inlägg?

Anna sa...

Hur ser man förresten skillnad på en ny och en gammal? Vet du om den finns i fler färger?

Yvonne sa...

Självklart Anna! Det får du så gärna!

De nya vaserna har förutom grått även gjorts i blått, lila och bärnsten.
http://www.seaglasbruk.se/fileadmin/pdf/SEA_katalog_07.pdf
Har inte sett dem "live" men gissar på att känslan kanske är lite annan än i de äldre.