onsdag 9 september 2009

Mr. 50-tal him self!

Vad är en blogg om 50-tals keramik och formgivning för något om den inte ägnar ett antal inlägg i Stig Lindbergs ära!?

Stig Lindberg väckte mitt intresse för 50-tals design, med sin lekfulla formgivning, och han är fortfarande en av mina absoluta favoriter. Så det minsta jag kan göra är att ägna ett antal inlägg till att visa lite av de saker som jag har formgivna av honom, mästaren!

Stig Lindberg föddes 1916 och växte upp i Umeå. Han hade siktet inställt på en framtid som musiker, men en olycka i tonåren då han skadade tummen grusade den framtiden, så då blev det konst istället. Dock tycker jag att man kan se mycket av musiken i hans konst. Se bara på Karnevalserien.

Redan 1937, 21 år gammal fick han sitt första jobb på Gustavsberg. Där kom han att stanna under närapå hela sitt resterande liv, fram till 1980.

Jag anser (tillsammans med många andra) att Stig Lindberg var en av Sveriges största formgivare. I tusentals hem runt om i Svergie står fortfarande serviser med hans motiv, se bara på Berså, Terma, Coq och Spisa Ribb. Dock var det inte bara serviser och keramik som Lindberg skapade utan bland hans föremål kan man återfinna TV-apparater, barnboksillustrationer, plast, kortlekar etc.
Tanken med dessa temainlägg är att visa de vanliga sakerna som förknippas med Stig L. men även de lite mer annorlunda.
Första föremålet ut är en klassiker, ett fat i fajans. Fajansern tillkom under 40-talet och hade en färgrik tennglasyr, ofta med väldigt fantasifulla mönster.

Här är ett klassikt lövformat fat, från sent 40-tal.
Fajansmålare: Giovanni Pungo.


2 kommentarer:

Henrik sa...

Härligt! Stig Lindbergs grejer - och dom är ju, som du säger, några stycken - får man inte nog av. :)
Kortleken skulle vara häftigt att få tag i. Har bara sett den avbildad i "Tusenkonstnären" än så länge...

Yvonne sa...

Ja han är verkligen i en klass för sig, säg något som den karln inte har gjort ;-)

Ja kortleken skulle inte sitta fel, inte heller schakspelet *suckar längtansfullt*
Kortleken har jag pillat på ett antal gånger men det har då varit alldeles för dyr (fattig student på den tiden). Nu när man har råd så springer man så klart inte på den...