söndag 13 september 2009

Stig Lindberg - del 2

I ett av mina sideboard står ett av mina få Tradera-fynd. Ett Bonniers lexikon från 1961 med pärmkomposition av Stig Lindberg. Jag måste säga att den verkligen pryder sin plats, passar perfekt in i inredningen och oj vad vacker jag tycker den är. Denna samling böcker gör mig glad varje dag. Den är i mycket bra skick och ingen bok är skadad. All guldfärg är kvar och pärmarna är hela och rena.
Det finns även en variant på pärmarna där ryggarna är vita och själva pärmen gulorange. Men jag tycker denna svarta passar mycket bättre till teak, eller vad tycker ni?


Stig Lindberg var en internationellt erkänd konstnär. Han gjorde en mängd grafiska arbeten, där ibland: folders, affischer, kataloger, annonser, omslagspapper m.m. Dessa arbeten väckte stort intresse och utländska facktidskrifter uppmärksammade hans arbeten, något som gav eko i den internationella konstvärlden. Till exempel så gjorde han omslagspapper till det japanska varuhuset Seibu 1959.

15 kommentarer:

Libby sa...

... statyer, tyger, tv-apparat... vad gjorde den mannen INTE? Snyggt lexikon!

Skaffaren sa...

Jag hade ingen aning om att Stig Lindberg formgivit dessa. Om jag bara vetat.....

Agnes sa...

Åh så tjusigt. Man blir ju aldrig trött på Lindberg. Inte ens på Berså!

Yvonne sa...

Libby: ...tvättställ, plast, kortlekar, schakpel... Man förstår ganska snabbt varför han kallas för tusenkonstnären.

Skaffaren: Och när man vet att de är han som gjort dem, visst blir de lite snyggare då..? ;-)

Agnes: håller fullkomligt med!

Skaffaren sa...

Då hamnar de inte på soptippen heller. Till mitt försvar kan sägas att det inte var ett komplett verk.

Yvonne sa...

Oj på soptippen, ajdå.
Fast det är nog mycket man slängt i sina dar för att man inte vetat bättre ;-)

Fröken Fynd sa...

Åh, de hade jag nästan glömt bort. Mina föräldrar har nämligen just detta lexikon. Och jag tyckte de var så fina när jag var liten. Jag hade visst bra smak då. Dags och börja fjäska för föräldrarna då och hoppas på att inte just soptippen hunnit före!

Anonym sa...

Jag har också detta lexikon, det bästa är att det fortfarande sitter den skyddsplast som var med. Så dom är i 100% nyskick och pryder sin plats i bokhyllan.

Jag har förstås två uppsättningar lika fina.

Herr Movarp sa...

Igår var det en bra loppisdag, jag hittade en likadan uppsättning av lexikonet som du har, skyddsplasten kvar på böckerna! Visst är det kul när man lär sig av andra!

Yvonne sa...

Å vad roligt!
Man får gratulera!
Bra pris?

Svenskt Retro, 50-70-tals porslin och design sa...

Härligt lexikonband..vill ha :-)

Anonym sa...

Var har du fått uppgiften om att detta skulle vara formgivet av Stig Lindberg? Jag tror att formgivaren är Karl-Erik Forsberg.

Yvonne sa...

Anonym: Står bl.a. i boken "Tusenkonstnären Stig Lindberg" av Gisela Eronn, om du vill ha en av källorna.

Karl-Erik Forsberg designade bl.a. en logotyp för Bonniers, men just dessa verk med äpplet är Stig Lindberg formgivare till.

Anonym sa...

I själva lexikonet står han inte nämnd. Där står att Karl-Erik Forsberg är formgivaren. Det verkar som att Gisela Eronn har råkat få fel uppgifter. Sådant händer ju.

Anonym sa...

Nej, forsberg har formgivit anfangerna. Lindberg har givit form åt banden - och dess äpplen är knappast forsbergska...