tisdag 2 mars 2010

Veckans källarfynd

Det går att göra fynd även i källare, dessa underbara burkar hittades i mina föräldrars källare förra helgen. Pappa har ett förflutet som "burksamlare", men då de inte längre får stå framme (har inte gjort på väldigt många år) så hade han inget emot att några fick flytta hem till mig.

Visst är det underbara!
Tänk när man fick kryddor i plåtburkar, jag skulle vilja ha ett hylla fulla med sådana.

Sedan är ju kakaoburken från Mazetti inte fel heller, dessa har varit på tapeten ett tag nu. Denna burk är från 40-talet.

Lite fakta om Mazetti och kakaon:
År 1899 började Mazetti, dåvarande Malmö Choklad- och Konfektyrfabrik AB, att tillverka och sälja i lösvikt en kakao som blev känd för sin renhet och goda smak. På den tiden såldes all kakao i lös vikt i vanliga papperspåsar. Därför fanns det de som försökte sälja sämre kakao och påstod att det var Mazettis välkända. Konkurrensen hårdnade med åren och man började göra reklam för sin kakao: ”Se med edra egna ögon att ni får Mazettis ögon”.

För att konsumenten skulle observera Mazettis kvalitetskakao infördes 1910 ett ögonpar på alla förpackningar och i all reklam och annonsering. Efter ett tag började folk fråga efter ”den där ögoncacaon” och på så sätt föddes namnet Ögon Cacao.

I slutet av 1940-talet infördes de första snabbköpen i Sverige, vilket medförde att det blev förpackningarna som skulle sälja varan istället för försäljarna. I detta skede utlyste Mazetti en designtävling som vanns av Olle Eksell. Han fick i uppdrag att skapa en logotyp för Mazetti. Naturligt så plockade han upp ”ögonen” från Ögoncacao.

6 kommentarer:

Ängel sa...

Ja verkligen vilka härliga burkar!! Undra om det står några uppe i stugan i vindsförådet, där har det nämligen sparats under många år på både det ena och det andra. Kanske borde man plocka fram något och ha framme. Vikan väl titta till sommaren!
Kul med historian om Ögon Cacon, hade jag ingen aning om. Själv har jag en Oboy påltburk som kattmaten bor i. Sa väl något om värdet på den :) Loppis någon dag??

Yvonne sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Yvonne sa...

Spännande! Då kan vi gå på skattjakt på vinden *gnuggar händerna*

Vi kan gå på loppis vilken dag som helst, jag säger aldrig nej till en loppisrunda, är borta i helgen dock?

Lybtar sa...

Otroligt fint skick. Fina!

TUSEN VASER sa...

Har också varit på loppis i mammas och pappas källare...hittade en vas:) Men du vilka fina burkar, tur att de inte slängts, det är värdestegring på dem!

Yvonne sa...

Lybtar: Ja de är som nya. Har aldrig använts, bara stått på en hylla och sedan legat i en kartong i källaren.

Cinna: Tack! Ja jag har insett att det tydligen är ett visst värde i dem nu...
Visst är det kul med källarloppis!