tisdag 6 april 2010

Ett par fynd från Rörstrand


Hoppas alla har haft en skön påsk. Själv har jag passat på att vara ordentligt ledig. Behövdes verkligen. Givetvis blev det även en loppis runda tillsammans med syster.

Hittade denna vas från Rörstrand, formgiven av Olle Alberius, serien heter Sarek har dock aldrig sett den i denna färg förut som jag fann helt underbar. De enfärgade tycker jag är lite mer tråkiga men denna blev jag glad av.


Olle Alberius var keramisk formgivare och glaskonstnär. Han arbetade vid Syco-keramik i Strömstad 1957-65. Vid Rörstrand från 1963-71, där han formgav Astral, Fleur, Forma, Grace, Koffi, Korall blå, Korall brun och Taffel men även serien Fyris för Upsala-Ekeby. Han gjorde även unikt stengods.

Från 1971 arbetade han vid Orrefors . Ut­vecklade det gra­ve­r­ade glaset t ex A Second of Eternity 1982 och ritade serviser. Förutom det gjorde han även konstglas i graal-, arielteknik och slipad kristall.

Sedan blev det ett till litet fynd från Rörstrand.
Detta lilla fat är fromgivet av Gunnar Nylund och tillverkad i chamotte. Härligt turkost, passar fint nu i vår med sina lätta färger. Nu när ljuset äntligen kommer vill jag fylla min lägenhet med färg och minska lite på allt det bruna. Då är det skönt att kunna bryta av med något färgstarkt.

8 kommentarer:

carina sa...

Inga dåliga fynd, grattis!

Randiga Tråden sa...

Gunnar Nylunds fat så vackert, underbar färg.

Svenskt Retro, 50-70-tals porslin och design sa...

Typiskt Alberius med en massa cirklar.. han verkar ha gillat det =)

Yvonne sa...

Carina: Tack!
Randiga Tråden: Ja eller hur, det var färgen jag föll hårdast för.
Svenskt Retro: Ha ha, ja det stämmer :-)

Herr Movarp sa...

Jag gillade färgerna på den, måste vara ovanlig! Jag har en sån blågrå med en nagg som jag köpte för 1 kr på en loppis, vi använder den faktiskt ibland till påskris och annat!

Yvonne sa...

Herr Movarp: ja den kan nog vara ovanlig för jag har heller aldrig sett den målad på det sättet förut, riktigt snyggt och annorlunda. Det är ju en vas perfet för just påskris och blommor med tanke på storleken.

Anonym sa...

Hej! Idag har jag fyndat det fantastiska fatet på loppis för tio kronor, ett otroligt fynd tycker jag. Får man fråga vad du fick ge för det? Har du möjligen någon aning om vad man kan få för det? Är lite nyfiken.

Anonym sa...

Hej Yvonne !

Här komer en hälsning från mej ,det var jag som sålde vasen till dej på en loppis i H.......a.Jag vet inte om jag berättade för dej att precis före Du kom och köpte vasen,så kom en kvinna fram och vände på den och konstaterade att det var hon som målat den.Hon hade blivit tillfrågad om hon inte kunde måla i någon annan färg än den vanliga och så blev den så här fin.Säkert en färg som passade indå en gång i början på 70-talet.
En verligt trevlig sida Du har jag hittade den igårkväll.
Hälsningar från vasförsäljareskan.