fredag 2 juli 2010

Bele Bachem


I november förra året visade jag detta fat av Bele Bachem och sedan dess har jag frenetiskt letat efter fler föremål från henne. Men då man bor i Sverige så är de inte allt för lätta att hitta. Henne formgivning är alltid väldigt lekfull och det tilltalar mig skarpt.

Så i förrgår när jag jag gjorde ett besök på Myrorna på lunchen så stod det där. Fatet fångade min blick direkt och jag hade mina misstankar när jag lyfte upp och vände på det. Och ja det var ett fat av Bele Bachem! Oj så glad jag blev, norpade genast åt mig fatet och gick sedan lite lyckligare till kassan. Vilken dag!

Bele Bachem
Bele Bachem föddes 17 maj 1916 Düsseldorf och avled för några år sedan (2005) i München.
Mot slutet av 1920-talet flyttade hon från Düsseldorf för att studera på konstakademin i Berlin. Det tog inte lång tid innan hennes verk blev uppmärksammade och hon kunde tjäna sina första pengar på konsten. Idag ses hon som en av de mest mångsidiga tyska konstnärerna från 20-talet.

Under tiden för andra världskriget kunde Bele inte arbeta med sin konst och den låg på hyllan några år. Men så fort kriget var över tog hon upp sin karriär igen. Under sin livstid hann hon med flertalet olika konstformer. Bl.a. har hon arbetat som målare, bok illustratör, scenograf och författare.

Under 50-talet gjorde Rosenthal ett lyft av sitt produktsortiment genom att bjuda in ett antal kända designers, en av dessa var just Bele Bachem tillsammans med t.ex. Tapio Wirkkala och Björn Wiinblad.

Bele Bachems liv tog slut den 5 juni 2005 i München, hon lämnade då en storartad karriär efter sig.

9 kommentarer:

Re-dizain sa...

Tack för din kommentar och för att du visar vägen till dig:) Helt underbart gulligt!

Libby sa...

Åh, vad roligt med ett "nytt" namn. Hade aldrig hört talas om Bele Bachem. Så fick man lära sig något idag också!

Lybtar sa...

Vad roligt! Skall hålla ögonen öppna åt dig här i Gbg.

Yvonne sa...

Re-dizain: Varsågod! :)

Libby: Va roligt! Glad att men kan bidra med något ibland :)

Lybtar: Ja tack gör gärna det!!!

Nostalgicum sa...

Hej! Kul med 50-tals keramik! Välkommen till Nostalgicum, ett museum om 50- och 60-talet! Gå gärna in på vår hemsida och läs mer.

Anonym sa...

Hej Yvonne,

Sitter just nu med ett litet trekantigt fat av Bele Bachem som jag också har hittat på Myrorna i min hemstad Eskilstuna. Motivet är en sirlig men "modern" amorin (tror jag) i brunt och fatet är vitt och trekantigt som era alster visas. Det har fabriksstämpel och hennes signatur men det är svårt att läsa det handskrivna som jag tror slutar med ordet "....orient" och ngn sign (igen?) samt B17.

Jag vet inte om du kan läsa det jag skriver nu (vet inte vart jag detta meddelande hamnar heller...) men ville berätta det iaf.

Carina Stolt, Eskilstuna

2012-03-15

Anonym sa...

Hej

Det finns två fat på Tradera nu
av Bela Bachem

Anonym sa...

Hej! Hittade det här när jag sökte på Bele Bachum. Har hittat tre fat nör vi tömde mina svärföräldrars hus. Det har ju gått tretton år sedan artikeln. Samlar du fortfarande på dem? De är i fint skick. Har hängt på en vägg. Trekantiga

Anonym sa...

Du kan skicka pm till mig på Facebook. Lotta Rydvall