tisdag 7 juni 2011

Det här med copyright...

Gör ett litet avbrott i min presentation av mina Bo Borgström alster för att göra ett litet förtydligande!

Jag kanske inte har varit nog tydlig på min blogg tidigare och vet att genom att lägga ut bilder på internet så blir de tillgängliga för alla.

Jag har inget emot att mina bloggvänner använder mina bilder när de refererar till min blogg, ett inlägg jag gjort eller som referens i ett inlägg om ett visst föremål etc. Det får ni mer än gärna göra!!! Det är något jag uppskattar!

Men när jag finner mina bilder i en annons på Tradera blir jag upprörd. I dessa fall vill jag att säljaren kontaktar mig och frågar om lov först! Det ska sedan tydligt framgå i annonsen att det inte är samma föremål, som det på bilden, som säljs!

I alla andra samanhang vill jag också bli tillfrågad innan mina bilder används!

Hur ställer ni andra er till det här?
Vad tycker ni är okej eller inte?

17 kommentarer:

Fru Ekeby sa...

Jag har precis samma åsikter som du har! Riktiga bluffare!
Går det inte att anmäla dom på nått sätt?

form55 sa...

Om bilden skall användas i syfte att sälja en likadan så vill jag nog bli tillfrågad först. Likadant med text som man själv har forskat fram.
Är det däremot i utbildningssyfte så går det bra att använda mina bilder, men jag är tacksam om jag blir informerad.

A-L sa...

Jag håller med dig.

Herr Movarp sa...

I detta fall misstänker man ju nästan att dom inte har varan som dom säljer... :-)

Jag vill inte heller att mina bilder används hur som helst, detta skulle jag också ha reagerat på.

Jag har inga stora ambitioner med mina bilder, därför har jag sagt att det är okej för andra att använda och spara mina bilder precis som du Yvonne, det är ju som JJ säger utbildning att ha och dela med sig av en bildbank.

Om jag hade konstnärliga ambitioner så hade det varit en annan femma, eller om jag gjort bilder för att sälja...

Jag vill dock att de jag inte känner (till) som ska använda bilderna i andra sammanhang kontaktar mig, då kan de ju tom få bilder med högre upplösning ;-)

Fynd Dagboken!! sa...

"min" alsterfors vas såldes nyligen i alla fall min bild.
Hon hade tagit bilden från min blogg och tyckte att hennes var likadan.
Eftersom jag köper en del vaser vill jag ju inte buda på en auktion med min bild och det försökte jag förklara.
Ska det vara så svårt att fota själv.

Anonym sa...

Hahaha, det där var ju i fräckaste laget! Jag tror knappast att annonsören kan vara seriös,inget jag skulle buda på efter den här nyheten, eller så är annonsören helt enkelt bara en helt värdelös fotograf.

Danjel sa...

Ja det var riktigt fult gjort. Jag håller med Movarp där, det verkar misstänkt likt en bedragare...
Du har ju "vattenmärkt" (eller vad det nu heter) alla dina bilder så där är det ju svårt att slingra sig undan också! ;)

Anneli sa...

Mejla annonsören och påpeka att bilden föreställer andra böcker än säljarens! Be att få se hennes böcker! Såg att det var en helt ny annonsör. Troligen en skojare!

Fotograf sa...

Så fräckt!!
Det är alltid fotografen som äger bilden och det är inte tillåtet att "låna" bilder på internet. Aldrig, om man inte ber om lov förstås.
Jag skulle absolut kontakta annonsören och be honom/henne på skarpen att ta bort annonsen!

Bohemiabloggen sa...

Jag har i princip inte något emot att någon använder mina bilder, förutsatt att det inte handlar om att tjäna pengar. Jag använder bloggen för att sprida kunskap och vill någon "hjälpa till" genom att använda mina bilder så blir jag bara glad. Sen så är det ju alltid trevligt med en länk eller att man anger vem som fotat...men det är väl vanlig "nätikett"?

eli sa...

Om du är riktigt sur tycker jag att du ska skicka en faktura till annonsören, på 900kronor (har jag för mig att priset är) för arkivbild enligt BLF:s (Bildleverantörernas Förening) prislista. Om inte annat för att skrämma personen att inte göra om det.
Jag har råkat ut för samma sak, en annonsör snodde en bild på Fallande löv av mig. Orkade dock inte ta tag i det den gången.
Jag vill bli tillfrågad om bildlån, då får alla bloggare, ideella föreningar etc låna bild om de uppger Foto: Femtiotalsjakten.
Däremot säger jag nej till magasin/veckotidningar som vill låna bilder utan att betala. "Vi skriver att bilden kommer från din blogg". Visst, undanskymt, i lägre grad än telefonkatalogen :-) De får betala om de ska ha något.

Randiga Tråden sa...

Oförskämt att göra så, ska det vara så svårt att fråga.

sandra sa...

Fy va ofärskämt att inte fråga, skulle aldrig nyta göra så! Lånar man så länkar man och om man ska ha bilden till en annons eller annat utanför bloggen så frågar man först och väntar på svar! Jag vill i n t e att nån snor utan att fråga, däremot blir jag som hobbyfotograf väldigt glad om någon lånar och länkar till mig. :)

Hon sa...

Ganska många är övertygade om att allt som finns på nätet är gratis och fritt - så ibland handlar det om ren okunskap och kanske inte om tjuveri.

Se det som en komplimang - någon gillar det du har gjort och vill låna. För i ärlighetens namn så är en bild på några böcker väl ändå inte hela världen?

Okej att bilder är konst och eget skapande, men just här är nog avsikten inte illasinnad eller tjyven medveten om sitt brott.

trillivippa sa...

Har varit med om samma sak. Hittade min californiaskål på mitt matbord i en annons på Tradera. Skickade ett meddelande till säljaren direkt och ifrågasatte varför han inte hört av sig och om han ens hade någon skål till salu.
Han svarade faktiskt och bad om ursäkt, sen bytte han bilden i annonsen mot ett eget foto.

Jag håller med det i princip alla här har skrivit - det är fritt fram att låna mina bilder till bloggar och liknande om de hänvisar till min blogg (och helst meddelar mig att de lånat också) men jag tycker inte att det är ok till en annons på tradera!

Anonym sa...

Du har helt rätt, fråga först det är självklart. Jag sålde ett tyg på tradera till en aktiv och ganska populär bloggare. Gissa om jag sen blev förvånad att hon använt min säljbild i sin blogg, okej inte speciellt bra men hon hade själv angett samma skäl i sin blogg att fråga först innan man lånar. Jag orkade inte kommentera det men, jag blev rätt sur eftersom rätt ska vara rätt. Bra att du signerar dina bilder samt jag tycker att du är så generös med din kunskap och blogg. Att fråga är skitenkelt. Vanligt hyfs. Jag har lärt mig mycket genom din blogg - speciellt roligt eftersom jag är uppväxt i Åseda och minns när vi var på bruket och tittade eller handlade. Och jag älskar orange. Vi har inte så många Åseda alster i familjen. Men en Bo Borgström vas trot visst att mamma har en större variant av den raka modellen. Fortsätt blogga -det är intressant att läsa om dina fynd.

Kram Anna-Carin f.d. Åsedabo

Gila sa...

Fräckt. Alltid fråga först men jag skulle inte okeja till tradera. En kusin till mig hittade ett foto på deras hus på en trädgårdsföretags hemsida...de hade snott den rätt av. Hon mailade dem och de bad om ursäkt och tog bort den. Tror det är rätt vanligt att folk "snor" foton från nätet. Tyvärr.