torsdag 5 september 2013

Tur

Kortlek från Öbergs, designad Sigvard Bernadotte 1983

Jag älskar att spela kort, det har jag gjort sedan jag var liten och mamma och pappa (främst) har fått utstå otaliga timmar av "Finns i sjön" och 500. Tror faktiskt att de flesta svenskar i alla fall kan ett par kortspel.

Kortleken som företelse är urgammal, nog sedan Gud var liten. Det absolut första man vet om kortspel och kortlekar daterar sig till år 969 och rör Kinakejsaren Mutsung. En förutsättning för att kunna göra spelkort är papper och eftersom kineserna var först med att kunna tillverka papper var det följdriktigt i Kina som de första spelkorten såg dagens ljus för drygt tusen år sedan.

På 1400-talet fick kortleken de nya svitmärkena som kom att se ut som hjärtan, rutor, klöverblad och spadformade tecken. Det var även då som kortleken kom till Sverige men först under1600-talet (30-åriga kriget) blev den populär ute i stugorna, mycket tackvare att soldaterna tog med sig kortlekar hem från Tyskland.

Under 1700- och 1800-talen tog spelkortstillverkningen fart på allvar i Sverige och det växte upp mängder av småfabriker som höll igång tillverkningen.

Kortleken jag hittade idag kommer från Öbergs och där började man tillverka spelkort år 1902. Egentligen var det Joseph Oscar Öberg, både guldslagare och bokbindare, som startade verksamheten, men det var först sedan sonen Albert övertagit ruljangsen, som det tog fart på allvar och många spelkortstillverkare tvingades slå igen därför att Öbergs höll bättre kvalitet på sina spelkort.

Efter några ombildningar av J.O. Öberg & Son anslöts företaget år 1913 till Esselte, som ännu i denna dag tillverkar Öbergs klassiska kortlekar.
Efter andra världskriget blev Öbergs ensamma om spelkortstillverkningen i Sverige och 1954 tillverkades för första gången över 1 miljon kortlekar.

Det är lustigt hur pass lite kortlekarna har förändrats över årtusenderna. Under åren som gått har endast små ansiktslyftningar skett. Jag själv älskar Stig Lindbergs kortlek Comedia som kom 1958. Tyvärr har jag inte lyckats få tag i den till rimligt pris än, men jag har tålamod. Tills vidare njuter jag av min nyinskaffade Bernadotte-lek och hoppas den ger mig tur i spel och kanske tur på loppis också.

Inga kommentarer: