fredag 4 september 2009

Dagens loppisfynd

Idag var jag på min nya favorit loppis i stan igen. Den ligger ju bara 2min från mitt jobb, så det är perfekt att smita in där på lunchen och se om de fått något nytt.
Idag hade de fått in dessa assietter från Upsala-Ekeby, formgivna av Sven Erik Skawonius och hör till serien Fyris. Tyvärr fanns de bara två men för 5kr styck kunde jag inte motstå dem och dessutom har jag svart assietter från Bo Fajans i samma storlek och form så dessa kommer passa perfekt med dem vid dukning.

Fyris var "den moderna ungseldfasta hushållsserien" som tillverkades från mitten på 50-talet till början av 60-talet. Den tillverkades i enfärgad glasyr och i starka färger.

Assietterna är helt felfria och i nyskick, tyvärr så spöregnar det här idag och är väldigt mörkt så därför blev jag tvungen att fota med blixt, vilket medför att det blir lite konstiga bilder med ljus som reflekteras på skumma sett :).

Skawonius har arbetat som Målare, scenograf och industriformgivare. Han började sin karriär vid Kosta glasbruk 1933-35 där han gjorde vaser i överfång och sandblästrade och etsade skålar vilket måste anses som nyskapande på den tiden. 1937-44 var han scenograf på Dramaten för att sedan börja på Kosta igen och var där denna gång fram till 1950.

Skawonius har även arbetat som konstnärlig ledare och formgivare på Upsala-Ekeby ett antal gånger, 1935-39 och 1953-57 samt 1962-66 och anses vara en av deras förgrundsgestalter. Där skapade han t.ex. Nero. Arbetade även ett tag för Karlskrona och gjorde där serviserna Dukat och Stella.

Förutom ovan nämnda produktområden har Skawonius även arbetat med rumsinredningar, bokband, silver, textilier, tapeter, affischer, filmdekorer och frimärken. Han har varit konstnär och konstnärlig ledare vid flera industrier samt VD för Svenska Slöjdföreningen 1946-49 och 1958-60. Han finns representerad vid ett stort antal museer i Sverige och utomlands.

3 kommentarer:

Fru Ekeby sa...

Hejsan svejsan!
Snygga assietter! Min favorit servis! Jag har lite karotter och skålar....men inga assietter.
Men däremot har jag en vas "Kairo" nr 7. Hmm...kanske vi skulle byta grejer?
Ha en trevlig helg! Önskar fru Ekeby.

Helena sa...

Superläcker färg!!!! Passar ju jättefint till det svarta!

Yvonne sa...

Fru Ekeby: Hmm, byta grejer säger du, låter intressant! Har du någon bild på din vas?

Helena: Ja eller hur!