tisdag 28 juli 2009

Det går att fynda även i antikaffärer

För några år sedan sprang jag på denna fisk av Gunnar Nylund i en antikaffär här i Sundsvall. Gav 400kr för den, det kallar jag ett trevligt fynd!

Gunnar Nylund är nog mest känd för sin produktion åt Rörstrand där han arbetade från 1931-59. År 1949 blev han konstnärlig ledare. Nylund hade en stor produktion av vaser, figuriner och miniatyrer i stengods, men mest känd blev han nog för sina djurfiguriner. Han använde bland annat glasyrer så som oxblod och harpäls.

Nylund har även arbetat för Bing & Grøndal 1925-28. Startade Nylund & Krebs, senare Saxbo Stentøj, i Danmark 1928 till­sam­mans med Nathalie Krebs. Konst­närlig ledare och glas­konst­när vid Ström­­bergshyttans glasbruk 1954-68. Även ar­betat för Glimåkra glasbruk och formgivit för Ifö-ver­ken och Atlas (kylskåp). Konstnärlig ledare för Nymölle keramiska fabrik i Dan­mark från 1959.

Jag finner Nylunds formgivning spännande och vacker. Älskar djurfiguriner, vilket ni snart kommer att märka, och jag tycker att Nylund hör till det absoluta toppskicktet inom detta område.

2 kommentarer:

UpsalaEkeby sa...

Hej!

Vilken trevlig blogg!! Självklart får du länka till min blogg. Jag lägger givetvis gärna även upp din blogg som följare på min...

Ser fram emot att få ser mer av din samling!!

Jocale sa...

fisken påminner starkt om Kupittaan Savi (Finland), men nu kommer ja ju klart inte på formgivaren men en bild hittade jag iaf:

http://kuvat.huuto.net/f/6b/8e97ace771ea826a15291913c9886-medium.jpg

funderar alltså på influenser :)