fredag 31 juli 2009

Fortsätter på talet tre

Denna gång handlar det om tre burkar.
Har nämligen tre burkar från Upsala-Ekeby som jag aldrig sett någon annanstans. De är tillverkade av Ingrid Atterberg och vad jag har funnit för Ekeby Verkstads produktion. Dock är de numrerade 42, 44 och 46 och keramiken från Ekeby Verkstad verkar ha nummer på 100 *förvirrad*. Kan inte heller finna dem i boken "Upsala-Ekeby keramik". Någon som vet något om dessa burkar eller sett dem förut? All information välkommen. Dekoren är i alla fall Randi som användes av Ekeby-Verkstad.

Burkarna har en utsökt kvalité och tyngd, glasyren är tjock och otroligt vacker med liv i. Älskar verkligen dessa burkar!


Ingrid Atterberg föddes i Härnösand vilket inte är så långt ifrån där jag bor (5mil är ju ett stenkast i norrland). Hon bedrev först en egen verkstad men började sedan på Upsala-Ekeby 1944 och stannade där fram till 1963.

Hennes alster är enkla och strama, hon skapade många nya glasyrer och kombinationer av leror. Hon har även ett flertal offentliga verk speciellt i kakelmosaik, exempelvis Örbyhus småskola och roligast av allt kakelmosaiken i Timrå simhall. (Tänka sig, ett verk av en känd formgivare som jag kan titta på hur ofta jag vill utan att behöva resa till S-holm, G-borg eller Malmö *fniss*).

Atterbergs konstnärskap sträcker sig från acrylplast till textil men med tonvikt på keramiken. Under senare delen av sextiotalet startade hon en egen verkstad i Uppsala.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Men det här var roligt att se! Jag har också en sådan burk, men i en lite annorlunda modell. Min liknar burken till höger på bilden men är lite lägre och vidare. Tyvärr vet jag inte mer om burkarna än vad du gör och jag har heller aldrig sett dem förut. De är verkligen väldigt fina.

Tack vare din blogg vet jag nu också att min lilla uggla heter Kisa, och att jag ska leta efter både Burr och Klot. Det blir spännande att se vad du plockar fram härnäst...

/Elisabeth

Yvonne sa...

Hej Elisabeth, välkommen!

Å vad kul, du har en burk. Lite lägre och bredare än min alltså. Då finns det i alla fall 4 modeller. Spännande att se om det dyker upp några fler.

Vill verkligen ha alla de här burkarna! Så nu ska jag ska försöka hitte den burken du har!

Pernilla sa...

Fina burkar! Kul att kunna samla på sig fler av samma sort sådär. Det ska jag också försöka mig på nån gång. trevlig helg!

UpsalaEkeby sa...

Fina burkar!!

Mitt förslag är att du mailar personerna bakom www.upsala-ekeby.com och frågar kring dina burkar.

De brukar vara väldigt trevliga och tillmötesgående, så prova det!

Trevlig helg!

Libby sa...

Vilken kul och lärorik blogg! Jag blir stammis här!

Yvonne sa...

UpsalaEkeby: Klart jag ska maila till dem! Varför har jag inte tänkt på det? Tack för att du påminde mig om en möjligheten. Uppdaterar så fort jag vet något.

Pernilla: Du förstår "fynd" vill ha kompisar och då blir det lätt att man samlar på sig allt i en serie ;-) Men visst, mycket roligare att ha flera av samma.

Libby: Tack så mycket! Jag har länkat till din blogg nu :) den var ju underbar!

Herr Movarp sa...

Fina burkar! Jag håller med om "kompissamlandet", det är så mycket roligare och dessutom blir utmaningen större att hitta alla delar!

Yvonne sa...

Ja precis så tycker jag också. Det blir extra spännande att gå på loppis odyl när det är något specielt man letar efter.

Jag! sa...

Hej! Kom av en slump in på din sida. Vilka fina saker du samlat. Jag har hittat en skål på loppis som Ingrid Atterberg gjort. Men jag är så ny inom denna keramik-värld så jag hittar inte så mkt info. Vet du om den tillhör nån serie. Jag tyckte oxå att det var lite roligt att hon var från H-sand eftersom jag oxå bor ett "stenkast" därifrån. ;P
Kolla in min blogg: http://littletia-erika.blogspot.com/2010/05/loppisfynd.html