onsdag 11 november 2009

Gefyr - århundradets nyhet!

(Lövformade Gefyr, den till vänster i varianten Pastell)

1952 skapade Stig Lindberg serien Gefyr som blev århudradets första ugnssäkra serie. Den tillverkades i flera olika färger så som t.ex: gult, ljusblått, mörkblått och pastellgrönt. Gefyr gjordes även i en variant som fått tillägget Pastell i stämpeln (se bild nedan). Dessa delar har en mjuk pastellfärg och jämfört med den vanliga Gefyr så saknar dessa den vita kanten längst upp (jämför de två blå i bilden ovan, Pastell till höger).

Gefyr som är en serie ugnsformar och karotter, tycker jag går alldeles utmärkt att kombinera med annat servisgods, tex modell LA (ex. Colorado), LB eller LH som finns i liknande färger.

(Pastell-stämpeln)

(Lövformad Gefyr, varianten Pastell)

(Tre varianter av gul Gefyr)

(Gefyr såssnipa i en lite mer ovanlig glasyr)

(Gefyr, blå ungsform)

(Stämpel till bilden ovan)

(Gefyr, gul ugnsform)

Just denna Gefyr är för mig ett litet mysterium då den har två stämplar. En tryckt och en i godset. Den tryckta är den vanliga Gefyr stämpeln men den i godset är en stämpel som säger Gustafsberg med 'f'.

Vet att det finns stämplar med 'f' i som användes fram till 1940 ungefär, men Gefyr började inte tillverkas förän 1952, alltså 12 år senare. Var det så att man återanvände gjutformarna eller fanns det färdiga oglaserade ugnsformar kvar som helt enkelt fick en glasyr bara, i detta fall Gefyr?

Denna form påminner i modell om den blå som är den "rätta" men är betydligt tjockare i godset. Glasyren är dock helt klart Gefyr. Och om man jämför botten på de två formarna ser man tydligt att de skilljer sig åt i ålder. Den gula är äldre.

Hur tror ni att det kommer sig på detta sett?

(Stämpeln till bilden ovan, notera stämpeln i godset som anger Gustafsberg med 'f'' )

4 kommentarer:

Svenskt Retro, 50-70-tals porslin och design sa...

Pyro var väl före som ugnsäkert, den kom på 30-talet. Hursomhelst så är det fin form på Gefyr och du har ju en liten samling.

Yvonne sa...

Det har du rätt i, men du missuppfattar mig ;-)
Pyro var en servis.

Det jag menar är att Gefyr var den första ugnssäkra serien, inte en servis där endast vissa delar hade den funktionen att behöva vara ugnssäkra. Hela serien gefyr består endast av föremål avseda för att användsa till sitt ugnssäkra syfte. Gefyr var på så vis inte en servis utan en serie helt bestående av ugnssäkra föremål med syfte att användas i ugnen.

Anonym sa...

Gustavsberg med f-stavning slutade man med nån gång 1918-1920. Dekornamnet fanns med på plåtarna så tryckta stämplar med Gustafsberg kunde hänga med ett tag efter 1920.
Nya dekorstämplar efter 1920 stavade aldrig med f.
Hälsningar
Liljerik

Retro sa...

Jag har en karott gefyr som också är stämplad med " f " i godset