måndag 2 november 2009

Tea-time

Började mitt samlande av 50-tals keramik och porslin för ca 12 år sedan. I och med att jag fyllde år det året fick jag denna teservis av mina föräldrar i present. Inhandlad på en numera nedlagd antikaffär. 6 koppar med med 2 assietter till varje kopp (en blå och en större vit) samt en underbar tekanna.

De större assietter i vitt som ska stå under en blå glömde jag helt enkelt att plockade fram när jag tog fotot. Får nog ta ett nytt ikväll.

Teservisen är formgiven av Berit Ternell 1957-60. Den finns även i en gul variant. Jag tycker den är jätte vacker och tekannan har en helt underbar form. Finns även socker skål och gräddkanna till som jag tyvärr inte har, men om någon vet om dessa så får ni gärna hojta till.


Berit Ternell föddes 1929 och arbetade under sitt liv som keramiker. Hon började vid Bo Fajans 1951 och stannade där fram till 1957. Där gjorde hon bland annat servisen Pingvin och serierna Page och Pumpa.

Efter tiden på Bo Fajans började hon vid Gefle Porslinsfabrik 1957 och där blev hon kvar ända fram till 1972. Under 1960-talet var Ternell Gefles främsta formgivaren efter Arthur Percy. Hon gjorde under denna tid Mykolo, Pors, Mimosa och serviserna Anemon, Scala och den uppmärksammade, brunblå servisen Kosmos 1966, som belönades i Utrecht 1967.

Kosmos blev jag förälskad i redan som lite då min mor har teservisen. Därför slog det sig helt naturligt att jag på senare år skaffade mig den som matservis.

Berits karriär var stor och hon gjorde även is­hockey­spe­lare med nr 2-9 på ryggen, vaserna Trio och Reaktor m fl. Periodvis var hon knuten till Rörstrand och Reij­myre glasbruk samt frilansade för T G Green Potteries i England på 1950-talet.

9 kommentarer:

UpsalaEkeby sa...

Tjusig servis!

Själv är jag ju väldigt förtjust i serien "Trio", som jag har några vaser ifrån. Se under "Berit Ternell" på min blogg för bilder m m.

Mvh

Yvonne sa...

Nu har jag kikat i din blog och Trio är helt underbar!
Tyvärr är det en serie som jag aldrig sprungit på när jag varirt ute, men om jag gör det kommer den garanterat att få följa med hem!

Gamla saker och fina ting sa...

Oj, vilken snygg servis. Den har former som tilltalar mej. kul att den även är tvåfärgad, ja du förstår vad jag menar.. ;)

Yvonne sa...

Å tack! Ja visst är den snygg, jag gillar också formen så jag förstår precis vad du menar ;-)

Svenskt Retro sa...

Hördödu..den var ju jätteläcker. Sån härlig form det var på kannan. Är det reliefmönster på fatet?

Yvonne sa...

Ja det är reliefmönster, både på kopp, fat och kanna. Kul att du gillade den!

Syster sa...

HA! Eftersom du nu har en blå teservis så är mammas blå min. Pax-punkt-stopp-stjärnstopp! ;)

Yvonne sa...

*asg*
Vad är det som säger att man inte kan ha två?
Fast det kanske är bäst att jag ger med mig för husfriden... ;-)

Lybtar sa...

Åhhhhh läcker!!!!

Svårt att välja mellan den gula och den blå.
Vi har ju redan blå eld så det kanske borde bli den gula. :)