söndag 20 december 2009

För julmaten!

Okej alla vet nog vid det här laget att Stig Lindberg är min absoluta favorit, även om det är många andra som trängs på andra platsen.

När jag för en massa år sedan fick reda på att han även gjort jutallrikar började jakten på dessa. Men jag hade ett problem, jag ville ju INTE ha dem på väggen (sådär som gamla tanter brukar ha). Så vad skulle jag göra med dem!?

Efter lite funderande kom svaret som en blixt från klar himmel, givetvis skulle de bli min julservis! Storlek, form och utförande passade perfekt för julbordet. Så jakten började, målet var att skramla ihop 12st. Jag grävde på loppisar, antikaffärer och på mässor. Under dessa tidiga år av samlande var priserna generellt på samlartallrikar väldigt låga och tallrikarna brukade ligga i drivor i ett hörn på loppisarna och kosta 20-50kr styck.

Jag köpte en tallrik här, 3 tallrikar där, osv. Då jag fortfarande bodde hemma hamnade alla jultallrikar i bananlådor i källaren. I datorn fördes listor på allt som hamnade i dessa lådor och jag trodde att jag hade koll på antalet. Men gissa om jag blev snopen den dagen flyttlasset gick och jag plockade upp min julservise och insåg att jag inte hade 12 tallrikar utan 18!!! *rodnar*

Men det gör inte så mycket, jag gillar att ha många gäster på jul. Så kommer man hem till mig under julen blir man serverad maten på dessa tallrikar.


Stig Lindberg designade dessa tallrikar under 5 år (1981-85), de gjordes i en begränsad upplaga men hur många exemplar den bestod av törs jag inte säga. Något som jag dock märkt under alla mina år av samlande är att de två sista årens tallrikar (84 och 85) är väldigt mycket svårare att få tag i. Kan ju vara så att intresset svalnade för dessa tallrikar under åren och de sista årgångarna sålde sämst.

Vackra är de och jag älskar Stickans humor som man så lätt känner igen i hans motiv. Tallrikarna har motiv som "lever" och innehåller väldigt många små detaljer att titta på.

8 kommentarer:

Pernilla sa...

Nä men åh va fina! Smart att fiska upp dem innan den största Lindberg-hysterin satte igång. God Jul!! /Pernilla

Svenskt Retro, 50-70-tals porslin och design sa...

De är fina och kostar fortfarande inte så mycket. Jag har funderat på när han ritade dessa för han dog 1982 så de flesta kom ju ut efter hans död.

Katarina sa...

Ingen diskmaskin för dessa fina pärlor antar jag?!?! Tur du har en Nordin 2.0 hemma istället ;)

Yvonne sa...

Pernilla: ja precis!

Svenskt Retro: Ja det har jag också funderat över. Angående pris så ligger de idag här uppe i alla fall runt 250kr. Inte mycket men 20kr är ju betydligt bättre ;-)

Katarina: Kan inte mer än instämma! Du har ju i alla fall minst en Nordin 1.5 (and rising)

Skaffaren sa...

Dom där jultallrikarna ser man väldigt sällan.
Det måste vara kul att ha hela 18 stycken.
Ibland undrar jag om sakerna reproducerar sig i mörkret när vi sover?

Gamla saker och fina ting sa...

Hoppas ni njöt av julmaten på dessa tallrikar.
Riktigt mycke God Jul till dej!

Randiga Tråden sa...

Tallrikarna är så fina, kul att ha på bordet.

Yvonne sa...

Skaffaren: Ha ha ha, ja det har du helt rätt i!!!

Gamla saker: Tack, ja det gjorde vi!

Randiga tråden: Ja visst är de *love*