torsdag 3 december 2009

Blomkruksskolan - del 3

Blomkruksskolan fortsätter och här kommer del 3.
Jag har tidigare nämnt att jag under mitt tidiga samlande av 50-tals keramik snabbt beslutade mig för att bara ha blomkrukor från Upsala-Ekeby. Jag svor en ed på att ALDRIG köpa en ny blomkruka. Jag måste säga att jag lyckats riktigt bra med detta löfte.
Aldrig har jag köpt en ny kruka *stolt* dock har en och annan kruka av annat fabrikat är UE smugit sig in men det känns mer okej. *ler stort*

Först ut i dagens lektion är krukan Vera. Vera tillverkades i 3 storlekar (120, 121 0ch 122) för Åhlen & Holm. Formgivaren bakom Vera är Mari Simmulson.
Detta är en kruka som man här uppe i norrland springer på i stort sett hela tiden. Den är så gott som alltid i ett utmärkt skick och verkar ha svårt för att bli krakilerad. Är det något fel på dessa krukor så är det oftast att de är spruckna.

Från början tyckte jag att dessa krukor var ganska fula, men jag börjar gilla dem mer och mer. Så den har helt klart vunnit med tiden.


Kruka nummer två ut idag har jag tyvärr inget namn på. Har aldrig funnit denna med något nummer och då blir det mycket svårare att identifiera den, det går bara att gissa. Dock är den alltid märkt med UE så fabrikatet behöver vi inte spekulera om. Denna kruka har precis som de flesta andra från UE en tendens att krakelera och att finna oskadade objekt kan vara ganska svårt. Men letar man så finner man tillslut.Flera års träning har bidragit till att jag idag känner igen en Upsala-Ekeby kruka på fler hundra meters håll *S*.
Krukan här ovan heter Florida, formgiven av Mari Simmulson. Åter igen har hon varit duktig och signerat sina krukor. Florida fanns i tre storlekar (1, 2 och 3)Jag har funnit två ytterligare glasyrvarianter av Florida. Om dessa också benämns Florida törs jag inte svara på, men det är vad jag skulle tro. Man ser ganska tydligt på dessa tre bilder av samma kruka vad olika glasyr kan göra för utseendet. Själv föredrar jag den oglaserade med det vita mönstret. Vilken är din favorit?Den sista varianten av Florida är lite extra intressant. Denna kruka är i en helt annan keramik än övriga krukor och dessutom ser stämpeln handristad ut. Denna kruka gör mig onekligen lite nyfiken...

Sist ut idag har en katt smugit sig in bland hermelinerna Denna kruka kommer från Nittsjö, märkt enligt bild nedan. En vacker kruka med en mycket bra form för att plantera blommor i.

Minst två lektioner återstår, så håll utkik!

6 kommentarer:

Randiga Tråden sa...

Verkligen fina krukor, är själv förtjust i krukor. Speciellt Mari S. Roligt att få kunskapen också.Tack.

Herr Movarp sa...

Kul! Jag har flera av dessa krukor med, Vera och Florida, samma variant som du har i den sista helt vita...

Jag har en idé, skulle inte du kunna skicka över "bollen" till mig när du är färdig med blomkrukeskolan, så kan jag fortsätta? Jag har en gigantisk mängd med krukor, förutom flera av de du har, har jag många andra, även såna som jag inte sett någon identifiera tidigare? Jag ska fota lite vid tillfälle så kan jag börja (fortsätta skolan som gästföreläsare :-) )när du är klar!

Yvonne sa...

Randig Tråden: Varsågod :-) Roligt att det är uppskattat. Och jag kan inte annat än att hålla med, dessa krukor är underbara, går inte att jämföra med nya.

Herr Movarp: Vilken super idé!!!!
Jag säger till när jag har sista delen och sedan fortsätter du, det kommer ju bli hur bra som helst!

Herr Movarp sa...

Jag är redo! Bilderna är tagna, många blev det...jag hittade förresten en kruka med en av de där markeringarna som fanns i UE-boken, 1049/28-?, så nu vet jag vilken kruka som är Beth :-) And the story goes on...

Yvonne sa...

Herr Movarp: Jag gissar på att det blir 6 lektioner totalt i min skola :-)
Säger till dig så fort jag är färdig!
Det här kommer att bli så bra!

S sa...

Bild på Beth :)
http://3.bp.blogspot.com/-CLG7Uk1jNI0/TxyDmrM6WPI/AAAAAAAABT4/vEeF3ZGyEDs/s1600/UE2.jpg