söndag 20 december 2009

Varför får inte min katta ligga, när Åhlen & Holms katta-låg?

Åhlén & Holm var från början ett postorderföretag och deras katalog hade ungefär samma status som IKEAs katalog har idag, den var ett begrepp. Redan 1915 öppnades det första varuhuset "Åhléns Söder" i Stockholm och verkasamheten växte snabbt.
På 30-talet öppnade Tempovaruhusen som ingick i samma bolag, Tempo blev en detalhandelskedja med låga priser. Bland annat Upsala-Ekeby hade en ganska stor produktion åt Åhlen & Holm och dessa föremål såldes bl.a. i Tempovaruhusen.

På 1960-talet avvecklades postorderrörelsen och verksamheten koncentrerades endast till Tempokedjan. Idag finns Åhlens varuhus i nästan varje stad och kedjan fortsätter att växa.


När det idag är fjärde advent är det dags här hemma att klä julgranen. Givetvis fylls den med underbara julgranskulor från 60-talet. Alla från, just det, Tempovaruhusen och Åhlen & Holm.

Om man kunde jämföra Åhlen & Holms katalog med IKEAs, så kan man ju inte direkt säga det samma om föremålen. IKEAs stackars kulor kommer inte i närheten upp i samma division som de från Tempo.För 1.25 fick dessa kulor en gång i tiden följa med min mor hem. Det var tider det! Ni ser tydligt Åhlen & Holms märke på prislappen.Eller varför inte betala 2.35 för dessa skönheter. De 4 tekannorna är helt underbara! Titta och njut!

Trevlig fjärde advent önskar jag er alla och nu är det inte långt kvar till julafton! Själv ska jag gå och njuta av granen.

6 kommentarer:

Herr Movarp sa...

Åhlén och Holm var två herrar från Insjön, som likt en annan bekanting, Clas Ohlson startade postorderverksamhet. Även en fjärde känd postorderfirma, Stråhlins, hade samma dalaursprung, ganska fantastiskt om man tänker efter...

Otroligt fina julprydnader måste jag säga, ett problem för mig är att lådorna inte finns kvar så jag vet inte riktigt hur jag ska förvara alla kulor, fåglar mm som jag hittat i år...skulle behöva ett gäng lådor!

anna sa...

Helt underbara julprydnader! Särskilt tekannorna! :D

God Jul!

Loppisletaren sa...

Åååååhhhhhhh.....Vill ha!!!!!

God Jul

Randiga Tråden sa...

Så mycket fint julpynt från gamla tider, underbart. god Jul önskar Brittmari

Yvonne sa...

Vad roligt att så många gillar julpyntet.
Känns kul att kunna ha dessa så välbevarade och i orginalkartong och varje jul kunna få njuta av dem!

Herr Movarp: tack för ytterligare information.
Ja kartonger kan ju lätt vara ett problem. Du får göra dina egna, för man vill ju inte att dessa skönheter skall gå sönder :-)

Libby sa...

Men de tekannorna var väl helt i en egen klass! Så fina. Tar du en bild av din gran sedan med pyntet på plats så vi får drägla ännu mer? :-)