söndag 6 december 2009

Blomkruksskolan - sista delen

Helgen går mot sitt slut och lika så denna skolvecka. Idag är det dags för min sista del i blomkruksskolan, men ni kan vara lugna, Benny på Porslinsbloggen kommer fortsätta skolan där jag slutar!

Vad passar bättre än att avsluta skolan med min absoluta favoritkruka!?
Detta är den ända modell av ytterfoder (inget hål i botten) jag har. Visar två storlekar på bilden ovan (10 och 15) för att ni ska få ett hum om storleken. Den största, nr 15, är ungefär 19cm hög och 23cm i diameter! En riktig bjässe!
I Upsala-Ekeby boken benämns den endast som Ytterkruka och det är nog så att den inte har något namn. Jag skulle gissar på att 15 är den största storleken.


Här ser ni stämplingen i botten, den stora krukan är även märkt med någon typ av signatur av något slag.

Kruka nummer två idag är också en av favoriterna, Freja. Freja tillverkades i fem storlekar (1-5) och på bilden ovan ser ni den största. Precis som ytterfodret ovan tillhörde denna kruka Upsala-Ekebys egen produktion. Jag finner formen på denna kruka helt underbart och vilken växt som helst kommer till sin rätt i denna.

Något som jag märkt när jag har samlat på mig krukor under åren är att de krukor Upsala-Ekeby tillverkade för sin egen försäljning verkar ha högre kvalité än tillexempel de krukor som de gjorde för Turitz & Co. De egna krukorna verkar inte krackelera lika lätt.


Mycket blomkrukor har det varit men jag har inte visat ett ända fat. Då de flesta blomkrukor har ett hål i botten så då behöver de ett fat att stå på. Att hitta Upsala-Ekebyfat är inte det lättaste men jag hade turen att komma över en hel kartong på en loppis. Ibland är faten märkta med EKEBY, ibland med ett nummer och ibland både och. Som jag förstått det samma nummer på krukan som på den krukstolek den hör ihop med.

Jag har fat i både svart och vitt, men aldrig sett fat i någon annan färg. Många krukor tillverkades även i de vanliga färgerna gult och grön, men några sådana fat har jag inte sprungit på.
Så var vi framme vid den sista krukan och det blir en Bo Fajans som får avsluta denna undervisning. Valde en Bo Fajans då jag vill slå ett slag för denna fabrik. De tillverkade underbar keramik av framstående formgivare under många år och jag tycker att det är tråkigt att de får så lite uppmärksamhet.

Krukan är tydligt märkt med den klassiska Bo Fajans stämpeln, och har den karakteristiska glasyren som känns som plast.

Så med lite vemod stängerjag nu skolan hos mig för denna gång, hoppas verkligen att den varit lärorik. Men som jag skrev i början, misströsta inte Porslinsbloggen tar snart över och fortsätter att visa krukor som inte har visats här!

6 kommentarer:

Kerstin sa...

Jag köpte en gul Freja i storlek två på loppis på Vaksalatorg i Uppsala i helgen! 40 pix fick jag ge. Mycket bra pris för att vara i Uppsala. På antikaffärerna kostar Ekebykrukorna en bra bit över hundralappen. Och några stora av det där ytterfodret skulle jag gärna ha.

Herr Movarp sa...

Ja dom där var fina, jag gillar smalrandiga krukor så både ytterfodret och Freja-krukorna är toppen!

Vi har många krukor och efter att ha sett din skola här kan jag konstatera att en hel del är samma modeller som du har. Jag tänkte visa både lite fler dekorer och färger, men sen också andra krukor och givetvis lite jämförelser för att skilja omärkta krukor åt. Jag har även en del okända krukor, många har sett dem, men ingen har kunnat säga var de kommer ifrån...så det blir spännande om någon med dokumentation kan knäcka dessa nötter!

Libby sa...

Tack igen för denna lärorika skola! Om jag lyckas hitta någon UE-kruka kommer jag att gå hit såfort jag kommit innanför dörren och läsa igen. Kul att Herr Movarp tar över stafettpinnen!

Upsala-Ekeby samlarna sa...

Är det ok om jag tar över stafettpinnen efter Mr Movarp när han är klar? Isf ska jag kolla med honom.

Hade ingen av dina fina krukor men har däremot ett gäng andra krukor från UE.

Mvh

Yvonne sa...

Upsala-Ekeby samlarna: Ni får jätte gärna ta över efter Herr Movarp, ju fler ju bättre!
Ska bli spännande att se era krukoer!

Magnus sa...

Hej

Synd att ingen fortsatt med blomkruksskolan. Apropå kommentaren i artikeln om att det är bättre glasyr på ekeys egna prylar så får jag instämma. Har tre Lansettkrukor, blå glasyr, mellanstorleken. Två är märkta med Åhlen och Holmstämpel 43135/096 medan den tredje endast är märkt med UE-stämpel. Den med endast UE har något mörkare och betydligt tjockare glasyr än ÅoH krukorna vilka också krackelerat!