tisdag 10 augusti 2010

ISI vaser

3 vaser från Gullaskruf i serien ISI har det blivit under sommaren. Två ISI vaser i grönt och en ISI-kub i gult/orange. Serien består av 3 olika modeller på vaser: ISI, ISI-kub och Mini-kub. Det finns även en drinkservis i serien.

Dessa vaser tillverkades under slutet av 1950-talet på Gullaskrufs glasbruk. Mannen bakom vaserna heter Lennart Andersson. Dessa vaser finns i många olika färger och just den gula/orange har jag inte sett tidigare, så det var lite roligt att hitta den.

Det som blev så revulotionerande med ISI vaserna var att den teknik som Lennart Andersson kom på kunde användas för att skapa vaser av glasmassa med sämre kvalité utan att det märktes. Det finrandiga mönstret gjorde det svårt för ögat att uppfatta de ojämnheter som fanns i den sämre glasmassan.

Jag finner ISI vaserna väldigt vackra i sin enkelhet och dessutom gör de sig väldigt bra i grupp.

7 kommentarer:

Herr Movarp sa...

En av mina favoritserier såklart! Det finns ett stort antal modeller, storlekar och färger på dessa, ska kanske göra ett inlägg senare om detta? Jag har i alla fall färgerna "klarglas", grön, brun, ljusblå, ametist (violett)och indigo (blågrön). Den orangea var häftig, jag hade för mig att den var klarare orange, så detta kanske var ytterligare en variant :-)

Yvonne sa...

Hi hi, vi verkar alltid gilla samma saker ;-)
Har sett dina delar i drinkservisen och de är super fina! Sprang på en ishink själv för ett par veckor sedan, men då jag redan har för många ishinkar samt att denna saknade "gallret" i botten så fick den va.
Däremot skulle jag lätt kunna tänka mig glasen.

Ser fram emot ditt inlägg!

Anna sa...

Jag gillar verkligen färgerna i dessa vaser. Givetvis är det roligt att leta de olika färgerna på loppis. Jag hittade en ISI-vas på röda korset, tyckte den var fin, men visste ingenting om den. Nu vet jag bättre... tex att 5 kr var billigt för en sådan vas. Sådana inköp tycker jag nästan är de bästa fynden. När man hittar något man fastnar för, köper för billig penning, för att sedan upptäcka att det inte är vilken dussinvara som helst.

Lybtar sa...

De var läckra.
HAr inte sett dem tidigare heller och inser nu att vi verkligen måste läsa på gällande glas.

Herr Movarp sa...

Hahaha..ja, så verkar det vara :-) Men ishinkar har jag gott om om du vill ha, har nog en 5 st tror jag. De finns i två storlekar och tydligen i flera färger liksom vissa glas.

precis en sån sa...

Denna serie har jag samlat på i många år, de är oerhört vackra och funtionella. Den gulorange blir jag avis på!!!

Anonym sa...

Underbart att se ert intresse för glas! Och som här: Gullaskrufs-glas. Jag är uppvuxen i Gullaskruv och min pappa Leif var produktionschef där. Han är 85 år men full av kunskap i ämnet. Gullaskrufs glasbruk var osedvanligt produktivt, innovativt och de samarbetade med företag och blandade med metall, trä och uppfann kluriga saker. hälsar Lena Gyltman