tisdag 28 juli 2009

En blåvit förälskelse


Fortsätter väl att visa lite som jag redan har då jag inte gjort några nya inköp. Har en liten samling Karin Björquist vaser som jag älskar. Dessa vaser hör till serien Indigo som är en av Björquists mest kända konstgodsserie. Det började med den på bilden ovan längst till vänster. Fann den på en antikaffär i Örnsköldsvik, blev blixtförälskad men den tidens ekonomi tillät inte ett inköp. Å vad besviken jag var, visst vasen var inte jätte dyr på något sätt, men som fattig student var det bara att gå därifrån tomhänt.

Ni kan väl gissa om jag ett par månader senare, på julafton, blev super glad när jag öppnade paketet från mina svärföräldrar och där i låg vasen! Sedan dess har det till kommit fler vaser av Karin Björquist med denna dekor, men även ett par andra.Karin Björquist skulle jag säga lätt räknas med i 1900-talets skara av betydande keramiker. Med tanke på alla de serviser hon skapat så som Vardag, Röd kant, Svart Ruter, Kobolt och Nobelservisen nådde hon ut till folket. Hon ägnade faktiskt mer tid åt bruksföremål än konstgods.

Karin har även utfört ett antal keramiska arbeten för offentliga miljöer, till exempel Mariatorgets tunnelbanestation och Riksbanken.

3 kommentarer:

Helena sa...

Hej Yvonne! Tack för titten in hos mig! Givetvis får du länka -blir bara glad! Är roligt att vi är flera i Blogglandia med lite liknande intressen.... Jag har alltid känt mig ganska ensam med min smak för retro..., men här på nätet har jag ju rätt snart kunnat upptäcka att så inte är fallet!!! Jag märker ju att du är mer påläst kring det du handlar än vad jag är.... Min favvo på din blogg än så länge är de här blå-vita skönheterna.... Underbara! På återseende! //Helena

Randiga Tråden sa...

Allt detta är så fint, har inte sett det förut.

Ulrika på Leta Retro sa...

Indigo var ju jättefin serie! :-) Jag är inte så jätteduktig på keramik men jag lär mig.