onsdag 29 juli 2009

Kisa och Burr, men vart är Klot?

Ja, det är precis vad jag undrar.
Har dessa två ugglor av Edvard Lindahl, Gustavsbergsstudio. De heter Kisa och Burr, inte så svårt att gissa vem som är vem. Modell till dessa ugglor har faktiskt Sveriges minsta uggla varit, Minervaugglan.

Edward Lindahl är nog mest känd som tecknare och räknas till den svenska eliten bland idétecknarna. Han har illustrerat böcker, arbetat som skulptör och träsnidare men även gjort en del scenografi vad jag vet. Mycket av det arbete han gjorde var politiska teckningar samt natur- och fågelteckningar.
Det finns en del målningar och skulpturer i enstaka exemplar av Lindahl idag och massupplagan av småfigurer, där ibland mina ugglor, har blivit samlarobjekt.

Båda min ugglor är inhandlade på olika loppisar för ca 100kr st. Dock så finns det en tredje uggla i serien, Klot. Har sprungit på den ett antal gånger men aldrig hittat en som fallit mig i smaken. Antingen har den varit alldeles för dyr eller varit "klumpigt" gjord. För de kan nämligen variera rätt kraftigt i både utseende och färg och jag vill ju ha en som liknar mina andra två. Så här sitter jag utan stackars Klot. Kanske dags att bli mindre kräsen *S*

Var i alla fall in på en ny loppis i stan idag efter jobbet, fattar inte hur jag kunnat missa den *skäms*. Hittade ett jätte fint litet sidebord i teak med spegel på för 650kr. Dock finns det ingen plats här hemma för den, så den fick stå kvar *snyft* Annars var det mest skräp på loppisen, så jag gick därifrån tomhänt. Dock är den värd att bevaka med tanke på att det mesta kostade noll och ingenting.

9 kommentarer:

Pernilla sa...

Åh jag älskar de där ugglorna, sumpade två stycken på Tradera för en stund sen och jag ångrar mig. suck! Burr hade jag inte sett förut.
Mvh Pernilla

Yvonne sa...

Ja visst är de! *love*
Tråkigt att du inte budade på de på tradera, vilket super pris de gick för!

Herr Movarp sa...

Jag hittade en sida med dessa ugglor från produktkatalogen från Gustavsberg 1962, du kanske redan har den, annars kan du mejla mig på benny (at) tallbacken.net så skickar jag över den!

Libby sa...

Klot fanns på Österbybruksmässan idag, en jättesöt liten Klot. Jag kan mejla bild om du vill (mejla mig på Libbyoh55@gmail.com).

Anonym sa...

har ju haft en eller två av dessa innan. men tappade bort de i flytt

Ln80 sa...

Vad är det för värde på dessa ugglor?

Yvonne sa...

Ln80: De brukar i antikaffärer ligga runt 250-350kr.
Har även sett några som tar 500kr för dem, men det är ett väldigt överpris enligt mig.

Anonym sa...

Jag har två stycken Klot, väldigt olika varandra :)
Maila om du är intresserad av någon.
Linda.stromqvist@live.se

Anonym sa...

De heter Burr, Knip och Klot!