måndag 30 november 2009

Blomkruksskolan - del 1

Blomkruksskola kanske är lite att ta i men med tanke på att jag köpt på mig en alldeles för stor mängd blomkrukor så har jag en hel del att visa upp.

Vad jag har märk verkar den gemensamma uppfattningen vara att det är svårt att hitta blomkrukor från "tiden". Då mitt samlande började för ca 12 år sedan var det just blomkrukor och ungnsformar som man kunde välja bland i parti och minut.
Dock är det vanligt när man tittar på blomkrukor är att de är omärkta, men då och då hittar man en stämplad. Tackvare detta lär man sig ganska snabbt vad som är en "märkes" kruka och vad som inte är det ;-)

De flerst blomkrukor i min samling är från Upsala-Ekeby. När jag började köpa blomkrukor så sa jag att alla mina krukor skulle vara från Upsala-Ekeby när jag blev stor och med tanke på mängden så får jag väl säga att jag lyckats. ;-)

På slutet har dock en och annan kruka av annat fabrikat slunkit med i min samling och dessa tänkte jag börja att visa.


Detta är min enda kruka från Bo Fajans, endast märkt med ett nummer så den kan vara svår att identifiera. Dock lär man sig att känna igen glasyren ganska snabbt, då den på Bo Fajans krukor ofta är lite plastaktig. Även keramiken skilljer sig markant från t.ex. Upsala-Ekebys krukor.

Nästa kruka är den enda i min samling som jag inte lyckats identifiera till en sådan grad att jag kan säga att jag är säker på vart den kommer ifrån, så jag låter det vara. Vacker är den iallafall och märkt med en sifferbeteckning. Krukan har jag både i en glaserad och en oglaserad variant.

Efter information från Herr Movarp är det nu bekräftat att denna kruka är en Upsala-Ekeby (precis vad jag misstänkte). Modellen heter Ann och tillhör en kundunik serier för Turitz & Co.


Slutligen pressenterar jag de två modeller av Rörstrandkrukor som jag har. Dessa brukar vara de svåraste att hitta med stämpeln kvar. Då de stämplades med svart färg som verka ha en tendens att försvinna efter flitigt användande så är de flesta krukor på marknade stämpellösa. Men då och då kommer man över en stämplad kruka och på så vis lär man sig. Dessa är alltså de lättaste att fynda då de flesta inte vet tillverkare på dem.Det var allt i blomkruksskolan för nu, men håll utkik för en massa fler krukor är på ingående!

13 kommentarer:

Herr Movarp sa...

Kanske jag kan hjälpa dig? Din okända kruka är en Upsala-Ekeby-kruka som heter Anna enligt den information jag har.

Det var extra kul att se dina Rörstrandskrukor, den övre visste jag inte att det var Rörstrand, har några såna nämligen! Jag trodde det var en Steninge-kruka!

Ska följa detta med spänning, har en hel del krukor hemma och det finns ett gäng som är oidentifierade!

Yvonne sa...

Å tack!
Jag var 99% säker på att det var Upsala-Ekeby.
Keramiken är Upsala-Ekebys och även nummreringen men utan fakta kan jag ju inte säga att det är så.
Tack så jätte mycket för infon!!!!
Nu ska jag uppdatera infon.

Mer blomkrukor kommer, jag lovar! ;-)

Herr Movarp sa...

Det blev fel, jag tittade i UE-boken, "Ann" ska den heta, den tillhör kundunika serier för Turitz & Co (EPA), 1049/19 (om jag inte läser fel på din kruka. Ska kolla hemma, jag har såna med.

Herr Movarp sa...

Jag har titta på mina krukor som vi kallade Ann, dom är märkta 1049/10...det måste betyda att det antingen finns flera storlekar, mina är små, eller att det finns en serie som inte är identifierad...jag tyckte nämligen att jag läste 1049/12 på din kruka, eller står det 1049/19?

Yvonne sa...

Det står vad jag kan se 1049/12. Mina krukor är ganska stora, den vita är en storlek minder än den oglaserade (12:an), ska kolla märkningen på den ikväll.
Detta börjar ju bli lite spännande... ;-)

Anonym sa...

Hej, kul med en blomkruksskola, har lite funderingar, frågor och info angående den fösta krukan, som du skriver är Bo Fajans. Jag har 4 st i min lilla samling, två av dem är märkta med namn "Eleganta" och Bo-stämpeln. En är märkt med 69-32 men nu kommer "twisten", den fjärde är märkt med "Steninge". Är inte så påläst om tillverkarna, om det är något sammarbete eller om det är det handlar om en kopia. Väldigt lika är de iaf, dock ser Steningekrukan ut att vara lite slarvigt gjord.
MVH // Webrik

Yvonne sa...

Webrik: Va spännade, skulle vara kul att se en bild på Steningekrukan. Oc se hur pass lika de är.

Anonym sa...

Hej Yvonne! nu har jag tagit mig i kragen och fotograferat krukorna. Finns på följande långa lånade adress: http://www.rallysson.net/folkrace/bilder/porslin/index.htm
MVH //Webrik

Libby sa...

Hej! Får jag använda en av dina krukbilder (Ann, vit och/eller omålad) till ett inlägg om året som gått och där jag tänkte nämna blomkruksskolan?

Yvonne sa...

Libby: Självklart! Kul!

Jehul sa...

Jag är lite nyfiken på serien "Lena", som jag nu har några stycken av... jag har krukor storlek nr 1 och 2, men sen har jag en ännu större som är ett ytterfoder (alltså utan hål) och som bara heter "Lena". Är det vanligt att det finns ytterfoder i samma serie, som krukorna?

Karin Ekström sa...

Kanske lite sen på den här tråden :o) men jag undrar om du vet när Steninge "volang" tillverkades? Är det månne 80-tal? Eller hade fabriken lagt ner då? Jag tycker det är lite svårt att hänga med i fabrikshistorien...
Tack och hälsningar, Karin

Unknown sa...

Har en liknande som är Steninge 391