För 40 kr fick jag denna skål i pressglas följa med mig hem från auktionen. Jag är väl egentligen inte så mycket för pressglas men denna tyckte jag var underbar!
Visst pressglas är jätte vackert men grejen har väl varit den att det inte riktigt passat in hemma hos mig. Om denn skål gör det återstår väl att se men än kan jag i alla fall inte göra mig av med den.
Men när, var, hur uppkom pressglas egentligen?
Ja, svaren är omstridda och ingen vet väl exakt. I England gjordes små detaljer på skålar, så som t.ex. fötter, före 1800. Det sägs att Holland tillverkat saltkar i pressglas redan 1815, samtidigt som andra påstår att det första patentet rörande pressat glas är från 1825 och det då avsåg pressning av knoppar till möbler.
I Sverige vet vi alla fall att det var Reijmyre som var först ut att tillverka pressglas. Strax efter kom Skönvik- och Kosta glasbruk. Reijmyre köpte in sin första form från Stockholm, medans Kosta och Skönvik köpte sina från Frankrike. Frankrike var ju lite av en förebild för svenskt pressglas.
De formar som tillverkade i Sverige gjorde det givetvis efter Fransk förlaga. Största delen av formarna tillverkades av glasslipare J.W Bergström Stockholm samt brukssmeden Janne Eklund Finnspongs bruk.
De första föremålen som tillverkades var saltkar, ljusmanschetter, nålfat samt assietter. Kännetecken på det gamla pressglaset är att det ofta består av ett bottenornament och ett fyllnadsornament.
Gammalt pressglas har dessutom oftast ett puntelmärke i botten. Detta puntelmärke finns där för att man efter pressningen anfångade en puntel på glasföremålet och sedan förde in glasföremålet i värmen. Detta gjordes för att smälta ned de skarpa kanterna efter gjutningen.
I min familj är det mamma och syster som står för föremål i pressglas men nu har alltså jag också ett. Kommer bli en super "braig" karamellskål.
4 kommentarer:
Jag har faktiskt lyckats köpa en del, egentligen är inte den "romantiska" vita stilen min favorit, men vissa såna här små skålar och fat kan man ju ha kakor och julgodis på/i, det passar bra med just "kaffekalasstuket" Vissa betyder sådär en 10 st eller så...aldrig med måtta!
Jag har en stor fin svart pressglasskål från Elme som jag ska visa nån gång, den ser helt ny ut!
Håller helt och fullt med!
Jag är inte heller för den vita stilen men tycker ändå faten och skålarna är vackra. Har köpt på mig några stycken nu på slutet men genast gett dem till mamma.
Dock var det något visst med denna skål och jag kör med samma motivering som dig, att den är fin att ha godis i *ler*
Ska bli spännande att få se din svarta skål. Svart pressglas kan ju inte var så vanligt. Men det är något som verkligen skulle passa in hemma hos mig!
Jag vet annars vart den skulle passa..... ;)
Hi hi, förstod att du skulle gilla den!
Skicka en kommentar