fredag 4 december 2009

Blomkruksskolan - del 4

Först ut i dagens lektion är krukan Lena, formgiven av Sven Erik Skawonius. Lena tillverkades som de flesta andra krukor i tre storlekar (1, 2 och 3) och krukan tillhörde Upsala-Ekebys egen produktion. Denna kruka finns i fler färger (bl.a. grön) men jag föredrar den vita.


Lansett heter denna kruka, tillverkad av Upsala-Ekeby för Åhlen & Holm. Krukan gjordes i tre storlekar (95, 96 och 97). här ovan ser ni mellanstorleken. Detta är en kruka som är lätt att hitta på loppis, tyvärr är den väldigt ofta krackilerad.Denna kruka väljer jag att visa upp i både en vit och en gul glasyr. Kunde inte bestämma mig vilken jag tyckte var vackrast. Krukan är märkt 1049/17 tror jag. Det skulle i sådana fall betyda att detta är den kruka som heter Ann, tillverkad för Turitz & Co iallafall. Om så är fallet blir min kruka (visad i lektion 1) någon helt annan och där med oidentifierad


Sist ut idag är en kruka som jag inte kan finna i Upsala-Ekeby boken (eller på deras hemsida). Märkt 1049/63 och alltså tillverkad för Turitz & Co. Tydligt och bra märkt, men jag kan inte finna någon ytterligare information om den.

4 kommentarer:

Herr Movarp sa...

Kul! Vi har hittat flera krukor som inte finns namngivna av Helmersson/Asplund. Vi kanske ska samla ihop bilder och namn och skicka till dem när vi är färdiga med blomkruksskolan! Det var intressant att du kunde visa en Ann-kruka, då är det nog så att 1049/10-12 eller så har ett annat namn. I en Tradera-annons som jag sparat kallades den krukan för Anna, därför sa jag det namnet först, men trodde sen att det var en felskrivning av annonsören. Kanske stämmer det namnet i alla fall?!

Yvonne sa...

Herr Movarp: Det tycker jag låter som en utmärkt idé!
Ja, visst är det späänande denna kurkdjungel ;-)

Gamla saker och fina ting sa...

Så underbart roligt att du har denna krukskola. Jag får lära mej så mycket nytt. Så spännande att rota bland kruklådor på loppisar och auktioner nu när man vet lite mer.

Yvonne sa...

Gamla saker och fina ting: Tack, vad glad jag blir att jag kan vara till hjälp och att det är uppskattat. Det är bara att rota på i kartongerna ;-)