lördag 5 december 2009

Blomkruksskolan - del 5

Lördag idag och med intressanta lektioner så är det ju helt okej att gå i skolan på en lördag.
Idag är det dags för del 5 i blomkruksskolan och vi har två damer på besök.
Först ut är Svea.
Svea är en kruka tillverkad av Upsala-Ekeby som gjordes i en mängd olika glasyrer och dekorer. Den fanns i fyra storlekar (1-4) och nedan ser ni två olika varianter på dekor.


Som ni kan se är den större Svea krukan märkt med namn medans den lilla inte är det. Detta är något som jag märkt är vanlig över lag, att krukorna i små storlekar ofta är dåligt märkta. Kanske det har med utrymmes brist att göra, att stämplarna inte riktigt ryms.
Dam nummer två på besök under vår lektion idag är Gunilla, här iförd en vitt och en gul kreation. Detta måste nog vara den vanligast av alla Upsala-Ekebys krukor. Väldigt ofta är den märkt med namn, men ibland saknas den märkningen. Bakom designen på Gunilla ligger Bertil Nilsson och Gunilla fanns i 5 storlekar (1-5). Det är bland annat i denna serie man har chansen att hitta riktigt stora krukor, vilket annars överlag kan vara ganska så svårt.

Imorgon blir det söndagsskola, välkomna tillbaka!

4 kommentarer:

Randiga Tråden sa...

Vad kul att se Svea, den har jag också, den är så fin.

Helena sa...

Jag går härhemma och vänder på mina krukor och jooooo...., en och annan UE-kruka finns det nog faktiskt.... Mina absolut vackraste är ett gäng vinröda som jag hittade i en väninnas jordkällare(!!!!!!) och som hon gav till mig.... Jag TROR att de är UE! http://retro-tokig.blogspot.com/2009/07/gavor-och-fynd.html
Kramkram Helena

UpsalaEkeby sa...

Dessa två är verkligen mina och fruns absoluta favoriter!! Har ju visat en hel del krukor, bl a den stora Gunilla. Är nog som du skriver, att det är väldigt svårt att komma över stora, annat än i de lite mer populära serierna från tillverkningen.

Har lyckats komma över 3-4 st av den största storleken, men det är främst från Gunilla-serien.

Yvonne sa...

Randiga tråden: Ja visst är den! Är dina i samma glasyr som mina eller har du några andra spännade färgvarianter?

Helena: Dina krukor kommer från Rörstrand! Se min skola del 1. Jag har dessa i vitt, stämplade. Men jag måsta säga att vinrött var mYCKET snyggare!
Och att vända på krukor, ja det känner jag igen.

UpsalaEkeby: Ja de är verlkigen fina och jag gillar dem skarpt med.
Ja det är svårt att få tag i stora krukor, tyvärr. Nu för tiden är det enbart stora krukor jag köper, om det inte är en City-kruka förstås ;-) då slinker alla med.