fredag 27 augusti 2010

Vem var först?


Då och då dyker det upp föremål som är väldigt lika varandra.

För ett tag sedan stötte jag på dessa. Den översta bilden visar Stig Lindbergs "Springare" och på bilden under ser ni en häst av Aldo Londi.

Jämför form, sadel inkl remmar, tyglar etc. Lika som bär eller hur?

Man kan inte annat tro att den ena blivit inspirerad av den andra, frågan är bara vem som var först eller är det helt enkelt en slump..?


Jag vet ju vad jag tror, vad tror ni?

Libby hade nyligen ett inlägg i samma tema på sin blogg, se det här. Där rör det sig om samma dekor på tre olika fabrikat.

5 kommentarer:

Svenskt Retro, 50-70-tals porslin och design sa...

Mycket intressant. Det förekom nog en hel del kopierande och Stig var ju lite ökänd för att knycka andras idéer. Vet du tillverkningsåren?
Jag tror inte att slumpen varit med i leken i detta fall.

Randiga Tråden sa...

Jag läste på om Aldo Londi, otroligt mycket vackert som han har gjort. Stig blev nog inspirerad av honom. Fast jag gillar den översta mer.

A-L sa...

För mig känns den här formen på hästen betydligt äldre än Lindberg och Londi, dvs rakt ner i konsthistorian. Nu kan jag inte hitta ett bra exempel så här på rak arm, men det känns som att båda två har varit lika goda kålsupare. Så är det ju med konst, konsthantverk och all annan kreativ verksamhet, man blir inspirerad av andra, man kopierar och gör egna versioner, om det så är för 50 eller 5000 år sedan.

Eli sa...

Jag säger som AL: Formen känns mer 200 f Kr (eller något). Maffiga är de i alla fall, men när jag lyfte en Stickanhäst nyligen blev jag förvånad över hur förhållandevis lätt den var. Londis ser tyngre ut.

Gerda-Thyra sa...

Ja, det var ju onekligen väldigt lika hästar!

Själv så älskar jag Stig Lindbergs Springare och skulle väldigt gärna vilja äga en sådan... tycker de är så himla fina!
Tror inte på slumpen i det här fallet!
Googlade på Aldo Londi och såg dessutom att han hade gjort katter som var alldeles oerhört lika Lisa Larssons fina katter!!
Så undrar om inte Aldo är den som kopierade trots allt!?
Han var ju verksam vid samma tid som Stig Lindberg... Aldo var bara född några år tidigare, 1911 närmare bestämt.

På tal om slumpen, så var jag med om en sådan under min keramikutbildning:
Jag gjorde en liten "bubblig" oval skål, jag gjorde den hemma och tog med den till skolan för bränning, ställde den på hyllan för skröjbränning ... bara för att fullständigt "tappa hakan"... bredvid min skål stod ett fat som någon annan redan hade gjort, med exakt matchande utseende!!!
Det var verkligen slumpen, två personer med samma tanke!
Så kan det gå!
Ska kolla vidare på Aldo Londis grejer!