onsdag 10 februari 2010

Gabrielkeramik AB

Under mina loppisrundor sista tiden, sprang jag på denna bisonoxe på en liten antikaffär på landsbyggden. Den saknade prislapp och jag var övertygad när jag frågade om priset att det skulle vara ett rejält överpris på den (så var det på de flesta andra saker där inne). Men oj vad förvånad jag blev.

Tyvärr anses väl mycket av Gabriels keramik som något värdelöst och de betingar inte speciellt höga priser. Synd tycker jag då det finns mycket fint också från denna fabrik.

Denna oxe skulle lika gärna kunna vara från Upsala-Ekeby eller Gefle om man tittar till kvalité och utförande. Den är av absolut toppkvallité och då jag har en fallenhet för vita djur i keramik så passar den in i min lya som handen i handsken.


Lite kort om Gabrielkeramik AB
Keramikfabriken låg i Timmernabben i Småland och grundades 1925 som Gabriel-Verken. Gabriel Burmeister övertog då Tillinge Fajans­fabrik, grundat 1859 och inledde tillverkning av glaserat och handdekorerat lergods s k Gabrielfajans.

Fabriken är verksam än idag och är numera ett fa­miljeföretag som tillverkar bruks- och pryd­nadsartiklar i sten­gods samt special­ka­kel.

Konstnärer som verkat vid fabriken: Gabriel Bur­meister, S O Bur­meister, Ingegärdh Burmeister, Kjell Blom­berg, Eke Bjerén, Gunilla Ericsson-Sil­ver­hielm och Kjell Andersson.

Har ett till toppföremål från Gabrielkeramik, det kommer på bloggen imorgon!

2 kommentarer:

Randiga Tråden sa...

Håller med, de har mycket fint, kostar inte mycket på loppis som tur är. Än så länge.

Anonym sa...

hej jag har en fråga om det röda keramiken Swinline vem har gjort dom har just nu 4olika föremål av det och jag håller med dig om priset men som jag ser det allt har sin tid när det andra som tlx stig.l nylund och andra är slut jag menar när alla damsugit upp sånt så kommer det andra keramikföremål att stiga över sitt värde som tlx gunnar nyluns djur och annat fanns vad jag förstår att köpa på domus eller epa har jag hört