måndag 15 februari 2010

Rustik

På min loppis runda förra veckan hittade jag på samma ställe som Fiamma vasen denna burk med lock. Burken tilhör serien Rustik från Gustavsberg, formgiven av Britt-Louise Sundell och tillverkades 1956-72.

15kr gav jag för den, ett riktigt fyndpris.Britt-Louise Sundell arbetade som konstnär och keramiker. Vid Gus­tavs­bergs fabrik arbetade hon 1954-82.

Rustik blev Gustavsbergs första stengodsservis när den kom 1956. Britt-Louise tog även fram serviser i samarbete med KF:s provkök men gjorde även unika arbeten i sten­gods, ofta i robusta former och jordfärgade glasyrer, samt konstgodsserien Mykene. Hon formgav även en beredningsskål i plast 1960 för Gustavsberg.

Förutom hennes arbete vid Gustavsberg har hon designat glas för Målerås glasbruk, t ex stapelbara vasen Joker 1962. Gjort offentliga utsmyckningar, stengodsreliefer, emaljarbete och gallergrindar i järn 1964 för tunnelbanestationen Mariatorget i Stockholm samt dopfunt i keramik för Markaryd församling 1970. Verksam som tecknare och grafiker från 1977.

4 kommentarer:

TUSEN VASER sa...

Ett bra fynd!!!!Har en jättefin väggplatta av BM Sundell. Hon var en väldigt duktig designer

Randiga Tråden sa...

Vad kul att du skriver om B L Sundell, jag har köpt en keramikplatta att hänga på väggen, nu i helgen. Har letat om info om henne utan resultat, så detta var ju kul.

Libby sa...

Tack för ett lärorikt inlägg!

mammalito sa...

Intressant att läsa, jag har precis ärvt en vas och ett askfat som är signerat B-L Sundell. Finns bild i min blogg om du är intresserad att se dem! =)