torsdag 22 oktober 2009

Banankartongfestival - del 2

Nästa fynd ut ur banankartongerna var ett till fat. Detta från Bo Fajans, design Allan Ebeling. Fatet är riktigt häftigt tycker jag och i ett material som påminner lite om plast när man tar i det. På något vis är det glasyren som ger den känslan.

Allan Ebeling föddes 1897 i New York av svenska föräldrar. På 30-talet flyttade han till Torshälla i Sverige där han bodde till sin död 1975.
Han var främst keramiker och arbetade vid Bobergs Fajansfabrik mellan 1922-28, 1928–30 vid Upsala-Ekeby och från 1933 med egen verkstad i Torshälla.
Ebeling utförde kraftfulla, ofta djärvt experimentella pjäser av lergods, som gärna glaserades i starka färger. Men han var även verksam som målare och skulptör. Runt om i Torshälla finns många av Allans skulpturer, bland annat Tors Bockar stående i Torshällaån, som väl är det mest kända.

2 kommentarer:

Svenskt Retro, 50-70-tals porslin och design sa...

Jag följer med spänning på vad du hittar i dina kartonger.. Det är såå häftigt. Lucky you.

Herr Movarp sa...

Helt apropå Ebeling så fick jag veta att det finns en Ebeling-förening och ett museum i Torshälla vid Eskilstuna. En medlem i "min" förening staratde upp denna för ca 10-12 år sedan...mannen ifråga samlar åxå på Ebelings skapelser :-)