tisdag 13 oktober 2009

Det här med utländskt porslin…


Tycker själv att jag har rätt bra koll på det svenska porslinet, men när det kommer till det utländska känner jag mig mindre säker. Ta bara allt det tyska porslinet som man finner regelbundet ute på landets loppisar. En del har stämplar andra bara Import Germany, Made in Germany eller helt enkelt W.Germany.


Så när jag igår hittade denna sockerskål blev jag ju tvungen att börja fundera, vad vet jag om utländskt porslin egentligen och i detta fall främst det tyska.
Så jag började fundera och detta var vad jag kom fram till rörande den lilla sockerskåln.

De vanligaste stämlarna på tyskt porslin är nog Bohemia, Bavaria, Czechoslovakia och Austria. Men nu är det inte så enkelt som här i Sverige att man vet vad stämpeln säger, Gustavsberg är ju alltid Gustavsberg liksom. Men bakom ovan nämnda tyska stämplar finns en salig röra av porslisfabriker.

Om vi börjar från början så tillverkades det första porslinet i Klášterec (Carlsbad) 1794, och sedan spred sig fabrikerna vidare runt om i hela den Bayerska regionen under 1800-talet. Så pratar man om Bayern och porslin så handlar det framförallt om Österrike, sydöstra delen av Tyskland samt västra delen av Tjeckoslovakien. Den kanske mest kända av fabrikerna, var den Tjeckoslovakiska Duxfabriken i Duchcov, grundad 1853. Härifrån kommer många vackra föremål, bl.a. Royal Dux figurinerna. I övrigt handlar Bohemia, Bavaria, Austria och Czechoslovakia om många olika fabriker
Efter som min sockerskål är märkt Bavaria så tänkte jag fortsätt på det spåret.


Bavaria: Den Tyska regionen Bayern är ett område där en mängd tyska porslinsfabriker etablerade sig under 17 och 1800-talet. Många av fabrikerna använde sitt fabriksnamn i stämpeln, medan andra valde att bara stämpla sitt porslin "Bavaria". När porslinet endast bär stämpeln Bavaria, så är det oftast en billig massproducerad framställning. Stämplas porslinet också med fabriksstämpel, så handlar det om högre kvalité. Att bara stämpla Bavaria, var ett behändigt sätt att sälja billigt porslin med en välkänd stämpel, och samtidigt undvika att skylta med sitt fabriksnamn. Bavariastämpeln användes endast i regionen Bayern, men hade ungefär samma funktion som stämpeln "Made in Germany".

Och så var det fabriken bakom min sockerskål då, som tydligen i alla fall är av lite finare kvalité då fabriksnamnet står med i stämpeln. Fabriken är Zeh, Scherzer & Co som startades 1910 och bedrev sin verksamhet fram till 1992. Under årens lopp ändrade fabriken namn ett par gånger, först till Scherzer & Co. och sedan endast Scherzer 1880. Detta gjordes ur export syfte då dessa namn var lättare att introducera på den utländska marknaden. Så mycket mer vet jag tyvärr inte om Scherzer, den som har mer information får gärna fylla på. I vilket fall gillar jag min nya lilla sockerskål.

Stämpeln användes från 1949-1991, vilket är ett väldigt stort intervall, så vad tror ni, när är min sockerskål tillverkad? Om ingen vet så kan väl alla gissar så ser vi vilket årtionde som får flest röster och sedan bestämmer vi att sockerskålen är från denna tid *ler*.

7 kommentarer:

Henrik sa...

Mycket intressant läsning!
Jag gissar på 70-talet... :)

Antikvitetsbloggen sa...

Jättebra inlägg!! Har du några bra boktips om tyskt porslin?

Yvonne sa...

Tack! Va glad jag blir att ni finner läsningen intressant!

Tvärr har jag ingen bra bok om tyskt porslin att rekomendera, jag samlar den mesta av min kunskap genom att ställa frågor så fort jag får tillfälle :-)
Jag skulle själv behöva inhandla lite nya böcker...

Anonym sa...

Halloj..
Mkt intressant. Letar själv som en galning efter fakta och ledtrådar om det underbara porslin jag hittat som är stämplat: Seltmann Weiden Bavaria. och jag tror serien heter Monika.
Hittar inte bilder någonstans hur jag än söker..Hur går det för dig?

Mvh Jennie

Anonym sa...

Hej !
Tack för en intressant blogg. När det gäller stämplar på porslin av typen 'Bohemia' och 'Czechoslovakia' så bör man tänka på att det är tjeckiskt porslin och inte tyskt.

Unknown sa...

Hej jag har en kaffeservis 10 st kopp och fat zeh Scheffer det är ett nr och -77 finns det något värde?

Anonym sa...

Har en matservis som heter Bavaria märkt Thomas. Hur gammal är den och varifrån kommer den?