tisdag 20 oktober 2009

Stig Lindberg - del 3, Storleken har betydelse!

Ja visst kan storleken ha betydelse i vissa sammanhang *ler*
Som alla säkert vet designade Stig Lindberg en sparbössa åt Handelsbanken. Den tillverkades i tre färger: röd, svart och blå. Och om jag inte kommer ihåg fel så gick den blå, i alla fall, fortfarende att få tag i hos Handelsbanken för ett par år sedan.
Jag tror nog att nästan alla någon gång under sin uppväxt har ägt en sådan här sparbössehund. Att dessa sparbössor idag kan trigga, för mig, fantasi priser är en helt annan femma...

Det som alla däremot kanske inte vet är att när Handelsbanken hade sitt 100års jubileum gjordes en kollektion av dessa hundar i keramik som delades ut till alla kunder hos banken. Hunden gjordes i tre storlekar och det var så enkelt att ju finare kund ju större hund :-).

Själv har jag 2 hundar, den mista och de mellersta. Saknar den största och till rätt pris kommer den säkert att få flytta in hos mig någon dag. Den två hundar jag har nu har jag inte gett mer än 50kr styck för och det är väl ungefär vad jag tycker att de kan vara värda, även om de kan säljas till betydligt högre priser.
Dock skulle jag kunna tänka mig att betala lite mer för den stora hunden, då den av naturliga skäl säkerligen är mest ovanlig ;-)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Skottesparbössorna av plast finns i en äldre, lite mindre variant med botten av metall. Dessa finns i svart, blå och röd färg. Denna modell är från 60-talet. Senare gjordes en lite större modell med plastbotten, och denna finns bara i rött och blått.

Jag har liksom du bara de två minsta modellerna i keramik, men jag har sett den största i en antikaffär för ca tusenlappen.

/JJ

Magnus B sa...

Den stora skotten är inte alls lika fin som de två små. Dels har den en annan rödbrun färg och dels en slätare yta. Men... Den är ristad Stig L under och är betydligt mer sällsynt och då syns det direkt på prislappen. :)

Har två och vill bli av med en till rätt pris.

Tack för en trevlig blogg!

Svenskt Retro, 50-70-tals porslin och design sa...

Intressant. Bössorna av plast måste ha gjorts i enorma mängder. Jag har själv en blå men den har jag inte packat upp ur sin plastpåse. Jag har reagerat på att det fortfarande finns så många inplastade jyckar.. någon som vet under vilka år de tillverkades?

Simon sa...

Handelsbanken där jag bor har fortfarande kvar sina sparbössor! Massor dessutom :)

Anonym sa...

De med plastbotten ligger förpackade i en plastpåse, men de äldre med metallbotten ligger i en skottemönstrad papperslåda med ett genomskinligt plastfönster.

/JJ

Anonym sa...

Jag jobbar på handelsbanken och kan bidra med att säga att de plasthundar som finns idag kostar ca 25 kronor att beställa för banken.De delar vi ut gratis till de kunder som önskar en sparvovve. Som tidage sagt finns de bara i blått och rött idag.

Anonym sa...

http://www.etsy.com/listing/92286859/stig-lindberg-oberg-son-playing-cards

here's a great set of Comedia Playing cards.

Anonym sa...

hej, skulle bara vilja säga att jag har lyckats få tag i en liten keramik-hund i ljusbrun färg, söker åxå en hel del på loppis, hels med klistermärken på eller ristat under, men hunden som ni har på bilden i den ljusa keramik-färgen, är den ristad undertill som stig lindberg/på min står ingenting...skulle åxå vilja säga att detta var en jättetrevlig sida, ha alltid en fortsatt trevlig dag framåt...