onsdag 21 oktober 2009

Banankartongfestival - del 1

Som ni kanske såg i det tidigare inlägget håller jag på att gå igenom alla banankartonger i källaren. Så jag lovade Libby att ha en liten Banankartongfestival här *S*.

Ett av alla fynd som fanns i mina banankartonger var detta fat från Upsala-Ekeby, märkt med nr. 1 och en "krumelur" i svart *S*. Har svårt att hitta information om detta fat med just denna dekor. Har sett dekoren på bild en gång tidigare, på ett par andra föremål, men vet inte vem som ligger bakom. Någon som kan hjälpa mig?
Hoppas på att kanske Upsala-Ekeby samlarna, UpsalaEkeby bloggen eller Fruekeby kan hjälpa till.

Gav 20kr för fatet (eller är det någon form av frukttallrik?) och det tyckte jag var ett bra pris. Har sedan dess aldrig stött på det igen. Men gulligt är det i alla fall. Det får mig att längta till våren nu när mörka vintern snart är här...

5 kommentarer:

Svenskt Retro, 50-70-tals porslin och design sa...

Fint fat. De blommorna får mej att längta till våren. Är det fajans?

UpsalaEkeby sa...

"Krumeluren" är den märkning som dekormålarna märkte sina arbeten med.

Har ställt fråga om detta till Grödinge Antik tidigare och tydligen så hade varje målare en egen signatur, så att man lätt skulle kunna se vem som målat vilka fat (om det blev klagomål). Tydligen så användes samma signaturer under lång tid, så när någon slutade fick dennes efterträdare ta över signaturen. Innebär tyvärr att det inte går att spåra vem som målat en vis dekor via signaturerna.

Fatet är (troligtvis) formgivet av Anna-Lisa Thomson. Fat nr 1(tidigare märkt 3090A) tillverkades mellan 1935-40. ALT:s fat finns ofta med flera olika dekorer.

Fru Ekeby sa...

Hejsan svejsan!
Visst är det fint ditt fat! Krokus och vår tänker jag på.
Kul att få reda på lite mer om det.
Jag har själv 2 stycken, men dom får hänga ihop med dom andra fruktfaten.
Jag har sett ett större fat en gång tidigare,
Ha det bra vi hörs. Fru Ekeby.

Libby sa...

Ja, krokus och våren när den är alldeles ny. Vilken härlig start på "festivalen"!

Yvonne sa...

Å här var det mycket spännande *gnuggar händerna*

Svenskt Retro: nej det är inte fajans men håller med om att det är väldigt likt. När jag såg det på loppisen tänkte jag "Å ett fajansfat" men det var det inte ;-)

UpsalaEkeby: Tack så jätte mycket! Så Upsala-Ekeby hade också dekormålare med signatur, spännande, det hade jag inte en aning om. Jag misstänkte också att det var ALT som låg bakom designen av fatet i alla fall.

Fru Ekeby: Å du har också dessa fat, va kul! Du får gärna lägga ut dem på din blogg *ler*

Libby: Tackar! Mer kommer ;-)