söndag 16 augusti 2009

Dags för lite glas - del 2

Min absoluta favortiformgivare vad gäller glas är Paul Kedelv. Älskar hans sett att forma glaset och i mina ögon leka med det. Har ett par vaser och några skålar av honom. Alla från hans tid på Flygsfors utom den översta i detta inläggg som kommer från Reijmyre. Den vasen har jag aldrig sett någon annan stans. Den är signerad KEDELV Reijmyre -68.

Paul Kedelv började sin karriär 1931 vid Orrefors där han lärde sig yrket som glasblåsare. 1949 började han på Flygsfors glasbruk där han skapade serien Coquille i överfångsteknik. De innehöll minst två färger där den ena alltid var vit. Under de år Kedelv arbetade på Flygsfors glasbruk signerade man glasen med Flygsfors och Kedelv. Efter att han slutat (1956) signerades glasen med endast Flygsfors.

Efter Flygsfors arbetade Kedelv på Reijmyre. En av de första serierna han skapade för Reijmyre glasbruk var ”Harlekin”, den hade vissa drag av Coquille men var något robustare och färgsättningen var förändrad. Borta var de vita slingorna och färgerna var aldrig mer än två.Kedelv har inte enbart arbetat med glas, utan han har även använt sig av trä, brons och smide. På slutet av sitt liv tog han även upp arbetet med skulpturer, teckning samt akvarellmålning.


(Vas från Kedelvs tid på Flygsfors, signerad: Flygsfors -55 KEDELV)

Denna vas har jag bara sett en gång tidigare och då på nätet och mycket mindre. Denna var mitt första inköp av Flygsforsglas. Fann den på en auktion och ingen annan verkade veta vad det var. Den enda som bjud emot var en gamal dam som ville ha "tillbringaren" som hon kallade den *ryser*. Dock ville hon inte vara med och bjuda så länge så jag fick den riktigt billigt!

(Skål tillverkad efter Kedelvs tid på Flygsfors, signerad: Flygsfors -57 Coquille)

Denna skål blev ett resultat av att min "fyndvas" ville ha sällska *suck* *blink* Hittade den på antik och samlarmässan i Hudiksvall för några år sedan. Köpte den inte direkt till något fynd pris men den var inte för dyr heller. Idag står vasen och skålen tillsammans på sideboardet och ser väldigt fina ut.
Sedan har jag två skålar till, dessa ser ni här nedanför.

(Skål tillverkad efter Kedelvs tid på Flygsfors, signerad: Flygsfors -60 Coquille )

(Skål tillverkad efter Kedelvs tid på Flygsfors, signerad: Flygsfors -59 Coquille)

8 kommentarer:

Libby sa...

Yessss! Nu har jag lärt mig något även denna dag. Kände inte alls till kedelv. Den översta vasen är ju gudomlig.

Herr Movarp sa...

Ja, den första gillade jag skarpt, den var annorlunda!

Yvonne sa...

Kul att man kan sprida lite kunskap :)
Ja, den översta vasen är något alldeles extra!
Blir glad att ni också gillar den.

Randiga Tråden sa...

Kedelv vasen, så vacker, kul med all historia om Flygfors och allt annat.

Anonym sa...

Hejsan!

Jättekul att någon intresserar sig för Flygsfors glas. Själv har jag en stor samling hemma av Coquille då min morfar och två farbröder arbetade på FLygsfors glasbruk som glasblåsare och också tillverkade dessa vaser.

Hälsningar,
Ylva

Marie N sa...

Hej, lyfte på en stor skål hemma hos min gamla mor, som stått där så länge jag kan minnas, och också tyckt den var ful. Såg att det stod Flygsfors under den, vet att det är/var ett glasbruk. Letade på nätet och hittar bl a din historia:) Kanske kan den i alla fall bli
vacker på en annan möbel? Enligt min mor fick hon den 1953, men såg nog ingen Kedelv sig under. Tack för din info

Anonym sa...

Hej!

Hamnade här av en slump, och vill tipsa om en auktion på Tradera med en vas i samma stil, signerad Kedelv -69! Slutdatum 10 september! Kanske vore trevligt att matcha din med?

http://www.tradera.com/auction/viewitempage.aspx?aid=117528532

Visst är det härligt att omge sig med saker man blir glad av!

Kram!

/Christina

Anonym sa...

Hej alla glasälskare! Hamnade också här av en slump och ser att ingen skrivit på länge.Jag har några skålar och en vas efter min mor och de är alldeles underbara! Tack för en härlig och informativ sida! Hälsn. Fia