tisdag 25 augusti 2009

Expo

Har en vas av Anna-Lisa Thomson ur hennes Expo-serie. Expo skapades för Parisutställningen 1937. Tror att min vas har nummer 15, men det är svårt att läsa stämpeln. Gav 50kr för vasen vilket jag anser vara ett bra fynd.

Expo-serien gjordes i flera storlekar och glasyrer, tyvärr är detta den enda jag kommit över i serien.Anna-Lisa Thomson var keramiker, målare och poet. Började sin karriär vid S:t Eriks Lervarufabriker 1928-33. Där formgav hon keramik och fajanser, bl.a. med relief- och grönsvart dekor.

Efter tiden på S:t Erik arbetade hon på Gefle Porsilnsfabrik 1933-36. 1936 började hon sedan på Upsala-Ekeby och arbetade där fram till 1952. Under 30-talet var hennes formgivning geometrisk och det var då Expo vaserna kom till. Under 40-talet blev det mer naturispirerade former och under denna tid skapades bl.a. Ranka, Paprika, Spectra, Snäckor, Gramina m.fl.

6 kommentarer:

UpsalaEkeby sa...

Fin vas!

Noterar att din vas även har missfärgningar i glasyren. Har ett stort fat från samma serie som har exakt samma missfärgning. Undrar vad det beror på?!

Yvonne sa...

Intressant, vad är det du anser vara missfärgning?

UpsalaEkeby sa...

Är nog jag som misstagit mig här...

Har som sagt ett blått fat (men detta ingår tydligen inte i "Expo"-serien vid närmre granskning). Mitt fat är dock samma blåa färg men med stora färgskiftningar i det blåa mot vitt. Antog att detta var missfärgningar. I ditt fall så är det nog snarare så att vasen är tänkt att ha detta utseende?

Ber om ursäkt om det lät hårt med "missfärgningar". Inte min mening!

Yvonne sa...

Nej, det lät inte hårt ;-)
Blev mest nyfiken om jag missat något.
Min vas har vita prickar i det blåa som är tänkta att vara där. Riktigt effektfullt.

Blev nyfiken på ditt fat, finns det på din blogg?

UpsalaEkeby sa...

Nä, har inte visat det där än. Ligger nerpackat eftersom jag inte så förtjust i det. Men det kanske dyker upp framöver :)

UpsalaEkeby sa...

Nu har jag skrivit om fatet. Se senaste inlägg...