måndag 10 augusti 2009

Fynd från samlarmässan - del 3

Här kommer ytterliggare ett fynd från mässan. I år var det tyvärr väldigt lite plast, i alla fall om man jämför med förra årets överflöd. Hittade dock denna tillbringare/shaker från Gustavsberg, design Carl-Arne Breger och modellnamn Duett. Finns även en liten modell som fungerar som juicepress. Dock följde det med ett juicepresslock till denna. Vet inte om de såldes så en gång i tiden men jag klagar inte om jag fick med båda. Shakern är i nyskick och ser helt oanvänd ut.

Carl-Arne Breger föddes 1923 och avled nyligen (januari 2009). Han arbetade under sitt liv som industridesigner och formgivare och blev mest känd för sina föremål i plast.

Han utbildades sig vid konstfack och anställdes sedan som mönsterritare åt Stig Lindberg. Det dröjde inte länge fören han själv började designa saniotetsgods och plast. Han ligger bland annat bakom Gustavsbergs mest sålda handfat, modell 525.

Breger har även designat en vattenkanna som ser mer ut som en skulptur, den lanserades 1959 och gjordes i tre färger (rött, svart och benvitt). Denna kanna är i dag en riktig klassiker. Dock tillverkades kannan bara något år då tillverkningsprocessen var väldigt hälsovådlig. Breger ritade även juicepressen Duett som även den har blivit en klassiker.

Efter sin karriär på Gustavsberg började Breger som designchef för Bernadotte & Bjørn Industridesign AB. Efter ett par år startade han eget kontor, Breger Design. Breger har under sin livstid skapat en lång rad produkter av olika slag, varav många finns i våra hushåll än idag. Bland annat ritade han Diavox telefonen åt LM Ericsson och det är nog den som jag ska försöka få tag i nu när det inte går att ringa från min Kobra längre. I och med att vi bytt till IP telefoni och där med digital teknik, fungerar inte en vanlig snurrskiva längre.

4 kommentarer:

Herr Movarp sa...

Den är fin den tillbringaren!

Apropå snurrskiva och Kobra så vet jag att det finns knappsatser till Kobra för utbyte av nummerskiva, nåt företag som fixade det tror jag...ska kolla om jag hittar info!

Libby sa...

Fin shaker. Tänker du använda den? Jag har två av Bregers smöraskar som jag använder, som kompletterande matlåda till sallad, fruktsallad etc.

Yvonne sa...

Tackar!
Klart jag ska använda den *ler*
Men den kommer användas med omsorg. Bruksföremål tycker jag är till för att användas och tänk vad mycket roligare det blir att äte och fika om man server dryck ur denna underbara shaker! *love*

De där smörsakarna är ju underbara, jag vill också hitta en sådan!

UpsalaEkeby sa...

Har ju skrivit om "Diavox" för ett tag sen. Eftersom jag sedan dess bytt till mig en Kobra, så kan jag gärna tänka mig att sälja/byta min Diavox ifall du är intresserad?!

Här är inlägget: http://upsalaekeby.blogspot.com/2009/03/tva-alternativ-till-en-kobra.html